Nem mindegy milyen földbe ülteted a növényeid: sok múlhat rajta mit választassz a boltban

agrarszektor.hu
Földkeverékek tekintetében általában a bőség zavarával nézünk szembe a boltokban. Összegyűjtöttük, hogy a különböző virágföldekben mely növények érzik jól magukat. Egyes virágföldek például kifejezetten zöldségeknek valók, míg mások a citrusféléknek. A zsákos földekről érdemes tudni, hogy mindig sterilizálják őket azért, hogy a gyommagvakat és a különböző növénykárosítókat megöljék.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az első és legismertebb az általános virágföld. Ez a könnyű föld tőzeggel vagy tőzeg nélkül kapható - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Vehetünk biovirágföldet is, amely organikusnak minősített lágyszárú és fás növények lebontott maradványait tartalmazza. Ezek a közegek természetes anyagokból állnak, mint például kéreg, parafa, vagy komposztált rostanyagok. Vannak olyan virágföldek, amelyekhez tápanyagokat is adagoltak, így ezek az ültetést követő első néhány hétben a növények tápanyagául szolgálnak. Az általános virágföld a legjobb az olyan egynyári növényeknek, amelyek egy évnél többet nem töltenek cserépben. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Lássuk mit érdemes tudni az ültetőközegről. Ahogy a neve is mutatja, leginkább a magok csíráztatásához és dugványokhoz ajánlott. Finomabb a textúrája, mint a többi földkeveréknek: így a legapróbb magok is kapcsolatba kerülnek a földdel, amely elősegíti a csírázást. Jó vízáteresztő-képességű, de tápanyagban szegény (vagyis kifejlett növényekhez ne használjuk). A legtöbb ültetőközeg tőzeg, vályog, murva és homok keveréke. Ez a közeg a legjobb a cserépbe és tálcába vetett magokhoz, illetve dugványok és palánták ültetéséhez. 

A föld-vagy vályogalapú közegek sterilizáltak, és a legközelebb állnak a kerti talajhoz. Kifejlett növények, például a cserepükben több évig élő gyümölcsfák számára ideálisak. Vigyázzunk, amikor megvásároljuk ezt a típusú földet, mert a zsák általában a kavics- és homoktartalma miatt nagyon nehéz. Sok kerti földalapú közeg tartalmaz trágyát is. Ez a közeg a legideálisabb az évelők számára, vagyis a több évig egy cserépben maradó gyümölcsfák és cserjék érzik jól magukat benne.  

A savanyú virágföld hasonló az általános virágföldhöz, de kifejezetten a savanyú közeget kedvelő növények: citrom, lime, narancs számára ajánlott. Minden összetevőt tartalmaz, amelyre ezeknek a növényeknek szükségük van, fák és cserjék esetén pedig az a legjobb, ha földalapú közeggel összekeverve használjuk. Arra is ügyeljünk, hogy ha a föld kezd kimerülni, akkor savanyú földet kedvelő növényekhez ajánlott tápoldatot adagoljunk hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?