Itt a megoldás! Így védekezhetünk a fákat beterítő zuzmó ellen

agrarszektor.hu
Az őszi lombhullás után egyre gyakrabban jelennek meg a fák kérgén élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy ezek az élőlények károsítják-e a fákat, illetve el kell-e őket távolítani. Habár nem feltétlenül okoznak problémát, sokan azonban inkább eltávolítanák őket, így összeszedtük azokat a trükköket, amikkel védekezhetünk ellenük, illetve megszabadulhatunk tőlük, de azt is megmutatjuk, hogyan tarthatjuk zuzmómentesen a fáinkat.

A zuzmók két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösségek: gombák és algák élnek együtt szimbiózisban. Számos tévhittel ellentétben, a zuzmók táplálékukat önállóan készítik, így azt nem a fákból nyerik, tehát azokat nem károsítják. A telepes szerkezetű zuzmók vékony, apró, gyökérszerű képleteket fejlesztenek, ezekkel rögzítik magukat a fakéreg felszínéhez. A változatos alakú és színű zuzmók, a természetben számos helyen találják meg életterüket. A fákon az úgynevezett kéreg- és áglakók élnek, amelyek lazán kötődnek az aljzathoz.

Hogyan védekezhetünk a zuzmók ellen?

A fák kérgén élő zuzmótelepeket sokan nem kedvelik, és inkább szeretnék eltávolítani őket. A zuzmók kiirtását a gomba alkotórész elpusztításával tudjuk elérni. A fák nyugalmi állapotában, tehát lombhullás utáni és rügypattanás előtti időszakban ajánlott a zuzmók elleni kezelés valamelyikét elvégezni. A gombaölő hatás kifejtéséhez nem elegendő a fagypont körüli hőmérséklet, kezeléskor legalább a 8-10 fokot érje el a levegő és a fatest hőmérséklete. 

  • Mosószappanos lével végzett kéregkeféléssel a zuzmók eltávolítása eredményesen megoldható. A lúgos kémhatású szappanlé és a dörzsölés megfelelő ölő hatást biztosít. A kéreg dörzsölésénél kerülendő a kemény sörtéjű kefe, mivel az a kéreg megsebzését okozhatja.
  • A gyümölcsfák téli lemosó permetezésénél bevált szerek is eredményesen pusztítják a zuzmók gomba alkotó elemét. Ugyanakkor hasonlóan jó gombaölő hatást fejtenek ki a réz hatóanyagú gombaölő szerek, melyek a téli lemosó permetezés alapját adják. Közülük elsősorban a réz-szulfát hatóanyagúakat érdemes választani, ezek gombaölő hatása lényegesen erősebb, mint a rézoxi-klorid illetve a réz-hidroxid hatóanyagúaké. 

Fák zuzmómentességének fenntartása

A zuzmók olyan területen szoktak felszaporodni, ahol párás, nedves a fa környezete, ahol a lomb beárnyékolja a fatörzset, illetve tartósan magas a páratartalom a lombkoronában és a fa környékén. A gombaölő szeres kezelés után javasolt a fa lombkoronájának ritkító metszése, hogy több napfény érje a fakoronát belül is, valamint a lomb átszellőzése biztosított legyen. Növényekkel túlzsúfolt kertben, melyet több méter magas falként nevelt sövénysor szegélyez több irányban is, gátolt a légmozgás és a pára nem tud a növények közül eltávozni, így a zuzmók fennmaradása és továbbszaporodása biztosított. Helytelen öntözési gyakorlat is fokozhatja a zuzmók elszaporodását, a gyakori kis vízadaggal, este vagy éjjel végzett öntözés ugyanis kedvez a zuzmók fennmaradásának és szaporodásának. Ennek ismeretében ritkábban, alkalmanként nagyobb vízadaggal és csak a reggeli órákban ajánlott a növények öntözése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?