Itt a válasz az örök kérdésre: mikor vigyük ki a szabadba a leandereket?

Itt a válasz az örök kérdésre: mikor vigyük ki a szabadba a leandereket?

agrarszektor.hu
A leander egy igen fagyérzékeny növény, így a gondozásának egyik legfontosabb lépése a megfelelő teleltetés. Mivel egy mediterrán növényről van szó, ezért a Magyarországon megszokott téli fagyokra érzékeny, ugyanakkor az átmeneti 2-3 fokokat károsodás nélkül elviseli. Habár az idei március elég kiszámíthatatlan, és néhány nap alatt akár 15 fokot is képes csökkenni a hőmérséklet, amint úgy látjuk, hogy tartósan kitavaszodik, érdemes minél előbb kiraknunk a szabadba a leandereket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Földközi-tenger környékéről származó leander gondozásának egyik legfontosabb lépése a növény teleltetése, az őszi fagyok elől ugyanis minden évben védett helyre kell menekítenünk a növényt. A leander fagyérzékeny növény, de a 2-3 fokokat még károsodás nélkül elviseli, és habár az idei március időjárása elég szkeptikus, amint úgy látjuk, hogy tartósabban kitavaszodik az idő, ajánlatos minél előbb a szabadba állítani a hosszú, fényszegény hónapok alatt elgyötört leandereinket.

Még mielőtt kivinnénk a szabadba növényeinket, néhány nappal a kihelyezés előtt érdemes tápoldatoznunk a leandert, majd elkezdeni a fokozatos visszaszoktatását a kinti élethez: lassacskán növeljük a vízadagját és a növényt érő fény mennyiségét. Ezekre azért van szükség, hogy a környezeti viszonyok hirtelen változása ne okozzon sokkhatást a növénynek. A növényt akkor vigyük ki a szabadba, amikor a hőmérséklet már elég magas ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A tisztító zuhanyozás jót tesz a télen elszennyeződött lombozatnak, ezért érdemes alkalmazni. 

Ha nem tervezzük átültetni a leandert, mielőtt kivisszük a szabadba, akkor a talaj felső rétegét kaparjuk le és a hiányzó földet pótoljuk friss, tápdús kerti talajjal. Gyakran előfordul, hogy az ősszel még egészséges növények a tél folyamán fertőződnek tetvekkel. Ha ezt észleljük, akkor permetezzük meg a bokrokat rovarölő szerrel, vagy ha csak minimális a fertőzés, akkor mossuk le a növény leveit szappanos vízzel. Figyeljünk arra, hogy a fiatal, érzékeny leandereket először néhány napig árnyékos helyre tegyük az udvaron, kell nekik ugyanis egy kis idő, hogy hozzászokjanak a megváltozott körülményekhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?