Mondj búcsút a kukacos almának: itt a megoldás a gyümölcs rettegett kártevője ellen

Mondj búcsút a kukacos almának: itt a megoldás a gyümölcs rettegett kártevője ellen

agrarszektor.hu
A kertészek körében az almamoly és kártétele egyáltalán nem ismeretlenek, hiszen ennek a kártevőnek a hernyója okozza az almagyümölcs "kukacosságát". Némi odafigyeléssel, illetve megfelelő védekezéssel azonban elejét vehetjük a problémának, összegyűjtöttük melyek azok a módszerek, amelyek eredményesen használhatók az almamoly, valamint annak hernyója ellen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az almamolynak évente rendszerint két nemzedéke van: az első nősténye a diónyi, zöld almára rakja a tojásait, a második a kifejlett gyümölcsöt károsítja azzal, hogy a kikelő hernyó berágja magát az almába - írja a balintgazda.hu. A fertőzött gyümölcs nem nő tovább és rendszerint még éretlenül lehullik a fáról, ugyanakkor az is megeshet, hogy kukacos almát teszünk a tárolóba, és csak akkor észleljük a kellemetlen betolakodót, amikor az almát felvágjuk.

Az almamoly elleni védekezésnek több eleme is van. Az egyik, hogy kora tavasszal érdemes letisztogatni a fák törzsét, mert a kéregpikkelyek alatt sok, áttelelő kártevő találhat téli menedéket. Emellet gyéríthetjük a rajzó molylepkéket feromoncsapdák kihelyezésével is. Sikeresen megszabadulhatunk ugyanakkor az almamolytól rendszeres vegyi védekezéssel is. Használhatunk ellenük feromon csapdákat, ragasztós illatanyagcsapdákat, biológiai rovarölő szereket, ilyenek a Cydia pomonella Granulovirus (CpGV) hatóanyag-tartalmú szereket, illetve hagyományos rovarölő szereket is bevethetünk, mint a különböző lambda-cihalotrin, spinozad, vagy bizonyos indoxakarb hatóanyag-tartalmú szerek. Figyeljünk arra, hogy hűvös, csapadékos időjárás, és elhúzódó rajzás esetén a permetezést meg kell ismételni.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a kukacos alma nem feltétlenül azt jelenti, hogy vegyszermentes, biogyümölcsről van szó. Gyakran előfordul, hogy az almafákat nem az előírásos szerrel permetezték meg, és így a hernyók vidáman rágják az almát, a környezetünket pedig fölöslegesen terheltük vegyszermaradványokkal. Ha permetezünk, akkor azt mindig a szakmai előírások betartásával tegyük.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?