Nagyot hibázik, aki így szabadul meg a kerti hulladéktól: van jobb módszer is

Nagyot hibázik, aki így szabadul meg a kerti hulladéktól: van jobb módszer is

agrarszektor.hu
Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdő-mező szélén, hiszen azok úgyis csak növényi maradványok, lebomlik, komposztálódik, nem okozhat bajt. Holott ez egyáltalán nem így van, ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Mi a probléma azzal, ha a zöldhulladékot kitesszük az erdőszélre? Zöldhulladék ez is, zöldhulladék az is, nemde? Komposztnak tökéletes. Elősegítjük a talaj és a növényzet megújulását, gondolhatnánk. A dolog azonban ennél jóval összetettebb, írta meg a Kiskunsági Nemzeti Park információi alapján a Don't waste it! nevű magyar hulladék(hír)gyűjtő portál.

A száraz gallyak, levelek ugyanis fokozottan tűzveszélyesek, ami miatt a jelenlegi helyzetben kifejezetten kerülendő ezek természetben történő elhelyezése. Arról nem is szólva, hogy a nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok akár öngyulladáshoz is vezethetnek.

Emellett a kerti zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját is kijuttathatjuk a természetbe, amelyek ott tájidegenek vagy invazívak, és elszaporodásuk esetén kiszoríthatják az őshonos növényeket. Folyamatos a küzdelem az invazív fajokkal és számos kerti dísznövény is az, így például a jövő egyik lehetséges szuperélelmiszereként is számon tartott fügekaktusz, a kokárdavirág, a selyemkóró, az észak-amerikai kisvirágú őszirózsák, a japán keserűfű, a kínai alkörmös, az aranyvessző, a bálványfa, a zöld juhar és még hosszasan sorolhatnánk ezeket a fajokat. A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér-, illetve gumó maradvány ahhoz, hogy ezeknek kedvezzünk. Ugye ezt egyetlen gondos kertész sem szeretné? Erről bővebben a Duna-Ipoly Nemzeti Park ezen kiadványában olvashatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá a zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció. Lehet, hogy most úgy tűnik, nincs ott semmi értékes, de a földben védett növények, mint például a hóvirág, a csillagvirág, a fekete kökörcsin vagy az agárkosbor is lapulhatnak, arra várva, hogy előbújhassanak.

A zöldhulladék kupacokba továbbá előszeretettel fészkelik be magukat az egerek és a patkányok, ők pedig vonzzák a rókákat. A fűnyesedékben és a hullott gyümölcsben szívesen turkálnak a vaddisznók. Tekintve, hogy "gazdáik" általában lakóhelyük közelében válnak meg felesleges hulladékuktól, ne csodálkozzunk, ha a környező kerteket, baromfiudvarokat is meglátogatják ezek az állatok.

Az illegálisan kihelyezett hulladékok elszállíttatása jelentős költséget ró a terület illetékes kezelőjére. Végül, de nem utolsósorban pedig esztétikailag is hagy maga után kívánnivalót a zöldhulladék ilyetén "eltüntetése".

De akkor mit lehet tenni a kerti hulladékkal? A válasz első fele egyszerű: akinek van rá helye a kertben, komposztáljon! Sok helyen utána lehet nézni a mikéntjének, nem ördöngösség. A kertünk pedig meg fogja hálálni!

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyben komposztálás nem mindenkinek megoldható. A legtöbb településen a zöldhulladékot is elszállítják az erre biztosított gyűjtőedényekben. Végső esetben egy hulladékudvarba is elvihetjük, az sem nagyobb fáradság, mint elvinni egy természeti területre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?