Ez a módszer működik: így védekezz a poloskák ellen kevés pénzből, de hatékonyan

agrarszektor.hu
A poloskák évről évre egyre nagyobb károkat okoznak a kertekben, ráadásul szinte lehetetlen védekezni ellenük. Létezik azonban egy hatékony, de mégis kevés pénzből megvalósítható módszer, ez pedig nem más, mint az apró lyukú háló használata. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan lehet egyszerűen, de mégis sikeresen szembeszállni a poloskákkal. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Óriási károkat, és évről évre egyre több bosszúságot okoznak a poloskák a kertészek számára. A legtöbben már valószínűleg a létező összes praktikát bevetették a kártevők ellen, van azonban egy módszer, amely nem csak hatékony, de olcsó is. A poloskák ellen egyébként nem feltétlenül érdemes permetezéssel fellépni, mivel ugyanis viszonylag nagy rovarokról van szó, ez csak ideig óráig jelenthet megoldást, mert másnapra a szomszéd növényről újra átjöhetnek a kártevők. Két módszer is hatásos lehet ellenük, az egyik kicsit több pénzbe kerül, viszont hosszú távú megoldást jelenthet, a másik szinte teljesen ingyen van, de többet kell vele foglalkozni. 

A kicsit drágább megoldás az lehet, ha alagutat készítünk a poloskáktől megvédeni kívánt növények felé, erre pedig apró lyukú hálót rakunk. Fontos, hogy mielőtt az alagutat elkészítjük, ellenőrizzük a növényeket, hogy nincsenek-e már rajtuk poloskák, vagy egyéb kártevők, és kizárólag egészséges növényeket védjünk ezzel a módszerrel. Ez a trükk egyébként azért is jó, mert más, nagyobb méretű kártevő ellen is védhetjük így a növényeinket. Érdemes arra figyelni, hogy a nagyon apró szemcsés háló lehet, hogy kicsit elvesz majd a nap erejéből, ezért inkább fehér színűt válasszunk.

Az olcsóbb megoldás az, ha szintén apró szemcséjű hálóval magát a termést burkoljuk be, például a nagyobb szemű paradicsomokat, akkor amikor még zöldek. Habár így csak a terméseket védjük meg, magát a növényt nem, de legalább a paradicsomot nem fogják károsítani a poloskák. Csak vágjunk ki egy akkora méretű kört a hálóból, amekkorával be tudjuk fedni a paradicsomokat, majd befőttesgumival, vagy madzaggal erősítsük össze a termés körül. Figyeljünk arra, hogy viszonylag lazán legyen a háló a paradicsom körül, nem az a cél, hogy szétnyomjuk a termést, hanem, hogy megvédjük a poloskáktól.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?