Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: íme a legnagyobb tévhitek a leander ápolásáról

agrarszektor.hu
A forró nyarak egyik legnagyobb kedvence a leander, ami egész nyáron virágzik, és az augusztusi kánikulát jóformán csak ez a dísznövény viseli el Magyarországon. A horvát tengerparton az autóutak mellett gyakran gyomnövényként nő, de gondozásával kapcsolatosan egy-két szabályt jó, ha betartunk, van ugyanis néhány tévhit a leander gondozásával kapcsolatosan, ami megnehezíti a kertészek dolgát.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

"A leandernek vízben kell állnia."

A leander valóban nagyon vízigényes növény, de nem szabad folyamatosan vízben állnia - írja a kerteszkedek.hu. Gondoljunk csak bele! A 30 fokos kánikulában tegyünk ki a tűző napra egy palack ásványvizet! A víz forró lesz. Ugyanez történik a kaspóban is a leander gyökerével. A túl sok forró vízben a gyökerek szabályosan megfőnek, ami szintén a növény legyengüléséhez, majd pusztulásához vezethet. Ha fekete, vagy sötét cserépben van, a felforrósodás még fokozottabb. Mivel nem vizinövény, a gyökerei elrohadnak a vízben. Az így elhalt hajszálerek nem tudják ellátni szerepüket, a leander nem tudja felvenni a tápanyagot, a folyamatos öntözés ellenére az alsó levelei elkezdenek sárgulni, majd egymás után lehullanak.

"Nem kell tápoldatozni."

Bár Horvátországban gyomnövényként is él, ha nem kap kellő mennyiségű virágzó tápot, csak pár virágot fog hozni. Ha dúsan virágzó, pompás leanderre vágyunk üde zöld levelekkel, akkor biztosítanunk kell számára a szükséges foszfort, káliumot, nitrogént, és az egyéb mikro- és makroelemeket.

"Túl magas és kopasz lesz."

Ez nem feltétlenül igaz! Ősszel érdemes minden második ágat visszametszeni, mert így minden évben fiatalíthatunk a növényen, de a tavalyi ágakon már nyáron korán kinyílnak majd a virágok. Így a leandert nem hagyjuk túl magasra nőni, és inkább terebélyes lesz, mint magas.

"Savanyú földbe kell ültetni."

Ez nem igaz, a leander ugyanis kimondottan rosszul érzi magát savanyú talajban. Érdemes magas tápanyagtartalmú földbe ültetni növényünk, így elég akár 6 havonta plusz tápoldatot adnunk neki.

Hogyan öntözzük tehát leanderünket?

A leandert este alaposan öntözzük meg, mikor a levegő már kellően lehűlt. Csak annyi vizet adjunk neki, amennyit 2-3 óra alatt felszív. Figyeljünk oda, hogy reggel már semmiképpen se legyen víz az alátétben.

Ezeket figyelembe véve a leander egy kimondottan könnyen kezelhető, igen hálás növény. Jóformán elég kitennünk tavasszal a napra, 1-2 naponta esténként meglocsolni, néha megtápozni, és nincs más dolgunk, mint egész nyáron gyönyörködni benne.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?