Ez ám a csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a sör a kertben

Ez ám a csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a sör a kertben

agrarszektor.hu
Sokan nem gondolnák, de a sört nemcsak meginni lehet, a kertészek ugyanis a kertben is óriási hasznát vehetik. Alkalmas például bizonyos kártevők távol tartására, tökéletes csapdaalapanyag lehet, tápoldatot készíthetünk belőle, de még a kerti szerszámok tisztításakor is bevethetjük. Mutatunk néhány tuti tippet arra, mire és hogyan használhatjuk fel a sört a kertben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sör bizony nemcsak arra jó, hogy megigyuk, de a kertészek a kertben is nagy hasznát vehetik. Összegyűjtöttük, mire és hogyan használhatjuk fel a sört a kertekben.

1. Távol tartja a csigákat

A csigák a kertek egyik legnagyobb pusztítói, és rövid idő alatt óriási károkat képesek okozni - írja a balconygardenweb.com. Sokan nem tudják, de a sör vonzza a puhatestűeket, érdemes tehát egy sörrel teli üveget egészen a pereméig beásni a kert azon részeibe, ahol gyakran látunk csigákat. Az állatok a sört megérezve belemásznak majd az üvegbe, csapdába esnek, és biztos nem mennek majd a növényeink közelébe. 

2. Tökéletes csapdaalapanyag a rovarok ellen

A sörből tökéletes csapdát készíthetünk a darazsak és a gyümölcslegyek számára. Töltsünk meg egy csészét körülbelül az egyharmadáig állott sörrel, majd keverjünk hozzá egy evőkanál mosogatószappant. Fedjük az így készített elegyet egy műanyaggal, és csináljunk rajta egy lyukat. A szag odavonzza majd a rovarokat, amelyek így beleesnek a csészébe, és biztosan nem okoznak több kellemetlenséget. Folyamatosan ellenőrizzük az oldatot, és ha megtelt rovarokkal, akkor ürítsük ki, és készítsünk újat. 

3. Távol tartja a szúnyogokat

A sör nagyon hasznos lehet a szúnyogok távol tartására is. Csak keverjünk össze állott sört és szájvizet egyenlő arányban, és adjunk az elegyhez két kanál Epsom sót. Öntsük az elegyet egy szórófejes palackba, és permetezzük be vele azokat a részeket, ahol jellemzően sok a szúnyog. Az oldat akár két hónapig is hatékonyan távol tartja majd a csípős betolakodókat. 

4. Tápoldatot készíthetünk belőle

Az állott sört a növények öntözésekor is felhasználhatjuk. Elegyítsünk egy rész sört, egy rész szódával és egy rész vízzel, és alkalmanként öntözzük meg ezzel az oldattal a növényeinket. 

5. Odacsalogatja a hasznos beporzókat a kertbe

A sör kitűnő megoldás lehet arra, hogy odacsalogassuk vele kertünkbe az olyan beporzókat, mint a méhek, vagy a pillangók. Csak annyit kell tennünk, hogy egy edénybe kiöntünk egy kevés sört, és a kert tetszőleges pontján elhelyezzük. Az illat garantáltan odacsábítja majd a beporzókat.

6. Tisztítószer a kerti eszközök számára

A sör tökéletes a rozsdás kerti szerszámok tisztítására, mindössze permetezzük be a szükséges eszközöket sörrel, hagyjuk hatni 15-20 percig, majd töröljük le. A sörben lévő szénsav maró hatása pillanatok alatt eltünteti a rozsdát a kívánt helyekről. Ha fém-, vagy rézedények vannak a kertben, tisztítsuk őket sörrel, hogy ragyogóak legyenek. Permetezzük be az edényeket sörrel, hagyjuk szintén 15-20 percig hatni az italt, majd töröljük le. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?