Ez ám a csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a sör a kertben

Ez ám a csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a sör a kertben

agrarszektor.hu
Sokan nem gondolnák, de a sört nemcsak meginni lehet, a kertészek ugyanis a kertben is óriási hasznát vehetik. Alkalmas például bizonyos kártevők távol tartására, tökéletes csapdaalapanyag lehet, tápoldatot készíthetünk belőle, de még a kerti szerszámok tisztításakor is bevethetjük. Mutatunk néhány tuti tippet arra, mire és hogyan használhatjuk fel a sört a kertben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A sör bizony nemcsak arra jó, hogy megigyuk, de a kertészek a kertben is nagy hasznát vehetik. Összegyűjtöttük, mire és hogyan használhatjuk fel a sört a kertekben.

1. Távol tartja a csigákat

A csigák a kertek egyik legnagyobb pusztítói, és rövid idő alatt óriási károkat képesek okozni - írja a balconygardenweb.com. Sokan nem tudják, de a sör vonzza a puhatestűeket, érdemes tehát egy sörrel teli üveget egészen a pereméig beásni a kert azon részeibe, ahol gyakran látunk csigákat. Az állatok a sört megérezve belemásznak majd az üvegbe, csapdába esnek, és biztos nem mennek majd a növényeink közelébe. 

2. Tökéletes csapdaalapanyag a rovarok ellen

A sörből tökéletes csapdát készíthetünk a darazsak és a gyümölcslegyek számára. Töltsünk meg egy csészét körülbelül az egyharmadáig állott sörrel, majd keverjünk hozzá egy evőkanál mosogatószappant. Fedjük az így készített elegyet egy műanyaggal, és csináljunk rajta egy lyukat. A szag odavonzza majd a rovarokat, amelyek így beleesnek a csészébe, és biztosan nem okoznak több kellemetlenséget. Folyamatosan ellenőrizzük az oldatot, és ha megtelt rovarokkal, akkor ürítsük ki, és készítsünk újat. 

3. Távol tartja a szúnyogokat

A sör nagyon hasznos lehet a szúnyogok távol tartására is. Csak keverjünk össze állott sört és szájvizet egyenlő arányban, és adjunk az elegyhez két kanál Epsom sót. Öntsük az elegyet egy szórófejes palackba, és permetezzük be vele azokat a részeket, ahol jellemzően sok a szúnyog. Az oldat akár két hónapig is hatékonyan távol tartja majd a csípős betolakodókat. 

4. Tápoldatot készíthetünk belőle

Az állott sört a növények öntözésekor is felhasználhatjuk. Elegyítsünk egy rész sört, egy rész szódával és egy rész vízzel, és alkalmanként öntözzük meg ezzel az oldattal a növényeinket. 

5. Odacsalogatja a hasznos beporzókat a kertbe

A sör kitűnő megoldás lehet arra, hogy odacsalogassuk vele kertünkbe az olyan beporzókat, mint a méhek, vagy a pillangók. Csak annyit kell tennünk, hogy egy edénybe kiöntünk egy kevés sört, és a kert tetszőleges pontján elhelyezzük. Az illat garantáltan odacsábítja majd a beporzókat.

6. Tisztítószer a kerti eszközök számára

A sör tökéletes a rozsdás kerti szerszámok tisztítására, mindössze permetezzük be a szükséges eszközöket sörrel, hagyjuk hatni 15-20 percig, majd töröljük le. A sörben lévő szénsav maró hatása pillanatok alatt eltünteti a rozsdát a kívánt helyekről. Ha fém-, vagy rézedények vannak a kertben, tisztítsuk őket sörrel, hogy ragyogóak legyenek. Permetezzük be az edényeket sörrel, hagyjuk szintén 15-20 percig hatni az italt, majd töröljük le. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?