Ennek rossz vége lehet: búcsúzhatunk rengeteg ételtől, ha így megy tovább

agrarszektor.hu
A beporzók amiatt fontosak, mert az általunk termesztett növények körülbelül háromnegyede kifejezetten igényli a beporzást, vagy sokkal több termése lesz tőle. Az asztalra kerülő ételek nagyjából egyharmada ilyen alapanyagokból készül. A beporzók napjának ünneplését 2018-ban kezdték, és már egy bejáratott ünnep. 

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Kínában több helyen már mesterséges beporzást kell alkalmazni a rovarpusztulás miatt. Vásárhelyi Tamás biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum egykori főigazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta, az északi féltekén nagyobb mértékben pusztul a rovarvilág, mint a délin. Globálisan évente egy-másfél százalékkal csökken rovarok mennyisége és fajszáma a Földön. Hozzátette, azok a fajok, amik "ránk akaszkodtak" - például a csótányok, szúnyogok - nincsenek veszélyben. A kihalófélben lévő rovarok "a természetben élnek és végtelen hasznosak: az ürüléket ők bontják és ássák el, a lehulló faleveleket, a vizek tisztítását, és a virágos növények beporzását végzik".

A visszafordíthatatlannak tűnő folyamat nagy része a nagyüzemi mezőgazdasági miatt történik. Ugyanakkor egyéni szinten is tehetünk a folyamat ellen. Mind segíthetünk a rovarvilágnak a városokban megmaradni, ha például nőnapra vágott helyett cserepes virágot ajándékozunk, ami sokáig virágzik, mert akkor rovarnak adhatunk ezzel táplálékot. Ha kiteszünk egy nádcsomót, ahova be tudnak költözni a fali méhek. Ha a kert egy sarkában engedjük, hogy természetes növényvilág nőjön, és nem nyírjuk le ott a füvet.

A városi méhlegelőkkel kapcsolatban Vásárhelyi Tamás azt mondta, sajnálja, hogy a kérdés a politika áldozata lett. Nem könnyű egy nyírott gyepből vadvirágos méhlegelőt csinálni. Ha abbahagyják a gyep nyírását és ott egy gazos terület van, az az élővilág szempontjából még mindig sokkal többet ér, mert a nyírott gyepben szinte semmi nem tud megélni. Kiemelte, tudományos vizsgálatok szerint a vadvirágok több nektárt kínálnak a beporzó rovaroknak, mint az ültetett virágok, és a vadvirágok gyakran gyomok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?