Rengeteg rovarhotel nyílt Magyarországon: itt találod őket

Rengeteg rovarhotel nyílt Magyarországon: itt találod őket

agrarszektor.hu
Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot: a vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket. A vállalat biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt méhcsaládnak otthont nyújtó méhecskeház. Az áruházlánc együttműködik a Soproni Egyetemmel, és közösen egy biomonitoring rendszert üzemeltetnek, amely a terület környezeti állapotáról szolgáltat adatokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyetem megvizsgálja a méhkaptárból származó mintákat, illetve összevetette azokat egy kontrollméhészetből származó minták értékével. Ennek alapján az egyetem javaslatokat fogalmazott meg az ALDI székhelyének környezeti fejlesztésére. Az áruházlánc újabb lépéssel szeretné felhívni a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára, egyúttal menedéket nyújtani számukra. Az ALDI elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon e kulcsfontosságú szervezetek élőhelyeinek a megőrzéséhez és kialakításához, ezért együttműködik Sipos József növényorvossal és agrármérnökkel. A szakértő segítségével országszerte hét településen olyan rovarhoteleket alakítottak ki, amelyek specifikusan a beporzók számára kedvező környezetet biztosítanak - olvasható az ALDI közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rovarhotelek telepítése nemcsak a beporzók védelmét szolgálja, hanem a helyi ökoszisztéma gazdagításával hozzájárul a fenntartható környezet kialakításához. Biatorbágy mellett Gödöllőn a Kastélyparkban, Pakson a Balogh Antal Gimnáziumnál, Pécsett a Koch Valéria Iskolaközpontnál, Szegeden a Honfoglalás Parkban, Szolnokon a Bagolyvár Vadasparkban, Nyíregyházán pedig Sóstófürdőn adták át a rovarotthonokat. Pécsett, Pakson és Gödöllőn pedig rendhagyó biológiaórát tartott Sipos József.

A beporzók olyan állatok, amelyek elsősorban táplálkozásuk során virágról virágra szállítják a növények örökítőanyagát, a virágport, és ezzel biztosítják a szaporodásukat. A növények és állatok ilyen jellegű kapcsolata mintegy 150–200 millió évre tekint vissza. Mára csak Magyarországon a háziméh mellett több mint 700 méhfaj (ideértve a poszméheket, a mézelő méheket és a magányos méhfajtákat), valamint lepkék, különféle darazsak, légyfélék, molyok, bogarak, összességében több ezer faj végzi ezt a munkát. A beporzók tevékenysége összességében a szárazföldi zárva termő virágos növények 80 százalékát érinti

- mondta Sipos József.

EZ IS ÉRDEKELHET

Széles körű fenntarthatósági lépéseink között lényeges intézkedés, hogy felhívjuk a figyelmet a beporzók védelmére. Élelmiszer-kereskedőként kiemelten fontos számunkra, hogy továbbra is fennmaradjon az ökoszisztéma, bennük a rovarokkal. Mostani intézkedésünk nem csupán egy felelősségvállalási lépés, hanem arra ösztönöz, hogy minél többen tegyenek lépéseket a környezetvédelem és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében

- mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?