Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, milyet hibázol, ha elűzöd őket

Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, milyet hibázol, ha elűzöd őket

agrarszektor.hu
Egy burjánzó kert rengeteg örömet adhat. Legyen szó virágoskertről vagy veteményesről, a gondoskodást és a törődést meg fogják hálálni a növények. Bár elsőre a gondoskodásról a locsolás, az árnyékolás, a metszés, mulcsozás vagy éppen a kártevőirtás juthat eszünkbe, van még egy nagyon fontos dolog, amiről nem szabadna elfeledkezni: a hasznos rovarok. Nem minden rovar kártevő, ezt jegyezzük meg! Olyannyira nem, hogy egyes fajokat érdemes becsalogatni a kertünkbe. Hogy melyek ezek és hogyan tehetjük meg mindezt, az az alábbi cikkünkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A méhek, pillangók, lepkék, katicák és sok más bogár, rovar csodákat tehet a növényeinkkel - írja a balconygardenweb. Lássuk, melyik, miért fontos és hogyan csalogathatjuk be őket a kertünkbe:

Méhek: a méhek létfontosságú beporzók, amelyek kiemelt szerepet játszanak a növények szaporodásában. A nektárban gazdag növények tökéletes választások lehetnek számukra. Ilyen például napraforgó, a varjúháj, a zsálya, a levendula és az őszirózsa is.

Pillangók: a méhekhez hasonlóan vonzzák a nektárban gazdag virágok, így a fentebbi növények nekik számukra is

Katicabogarak: a katicabogarak szintén hasznos rovarok és a levéltetveket, atkákat és más apró kártevőket zsákmányolják. A kapor, az édeskömény és a petrezselyem ültetése vonzza a őket, mivel ezek a növények menedéket és táplálékforrást nyújtanak a levéltetvek és más kártevők számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mondjunk nemet a rovarölőknek

Nagyon fontos a növényvédelem, de ugyanennyire fontos, hogy ezt természetes úton tegyük. Számos praktika, „recept” létezik már, melyekkel környezetbarát permetszereket hozhatunk létre. Ráadásul ezek még a hasznos rovarokat is csalogathatják, így dupla nyereség, hiszen nem károsítottuk a környezetet és az élőlényeket, és még a hasznos beporzóknak is kedvezünk.

Használjuk az éjszakát

Míg sok hasznos rovar nappal aktív, egyesek éjjel is azok. Hogy becsalogassuk őket a kertünkbe, érdemes erősebb illatú növényeket is beszerezni, hiszen az illatok vonzzák ezeket a rovarokat. Ilyen például a bíborhere és a díszdohány is.

Alakítsunk ki menedéket

A rossz időjárás és a hideg ellen nemcsak nekünk, hanem az állatoknak és a növényeknek is szüksége lehet egy menedékre. Sok hasznos rovar telel át a kertben, védelmet keresve a hideg ellen. A megfelelő telelőhelyek biztosításával segíthetünk a hasznos rovaroknak a következő évszakokban. A rovarhotelek is rendkívül jól szolgálhatnak nekik, de egy-egy korhadt fát, levágott növényzetet is meghagyhatunk, hiszen ezek is fontosak számukra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Figyeljünk a vízre

A víz minden élőlénynek, így a beporzóknak is elengedhetetlen. Kisebb, sekély edényeket is kihelyezhetünk, de egy-egy szép madárfürdető, itató is hasznos lehet a madarak mellett a rovaroknak is. Csinálhatunk magunknak is, nincs is másra szükségünk csak egy megfelelő méretű, sekélyebb edényre, kavicsokra, esetleg kagylókra és tobozokra. Ezekből könnyedén létrehozhatunk számokra egy biztos vízforrást.

Nemcsak a malacoknak jó a dagonya

Egy sáros folt a kertben értékes forrásként szolgálhat bizonyos hasznos rovarok, különösen a méhek számára. Ezeknek a rovaroknak nedves talajra van szükségük fészkük építéséhez.

A színek ereje

Az illatok mellett a színeknek is döntő szerepe lehet egy kertben, főleg, ha be szeretnénk csalogatni a beporzókat is. A méheket a kék, lila és sárga virágok vonzzák, a pillangókat a különböző élénk és vibráló színek, beleértve a piros, narancssárga, rózsaszín, lila és sárga színeket. A katicabogarakat pedig az élénksárga vagy fehér színű virágok vonzzák. Ha biztosra szeretnénk menni, termesszünk zsályát, rézvirágot, illatos macskamentát, kerti borágót, körömvirágot, levendulát vagy éppen rozmaringot.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?