Az orchidea átültetése mikor javallott? Szabad az orchidea átültetés virágzáskor?

Az orchidea átültetése mikor javallott? Szabad az orchidea átültetés virágzáskor?

agrarszektor.hu
Az orchidea átültetése szaporítása: szabad az orchidea átültetése virágzáskor? Az orchidea átültetése mikor aktuális? Mutatjuk, hogyan történik az orchidea atultetetese egyszerűen!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a múltban az orchidea ültetésével, gondozásával csak a legbátrabb kertészek foglalkoztak, az orchidea ma már elterjedt, népszerű szobanövény, amelyet mindannyian szívesen látunk a nappaliban, az irodában és a hálószobában is. Na de honnan tudjuk, hogy az orchidea kinőtte a cserepet, az orchidea átültetése mikor, hogyan történjen szakszerűen? Milyen földet szeret az orchidea és mekkora cserépre van szüksége? Cikkünkben minden kérdést megválaszolunk az orchidea átültetése kapcsán, hogy kedvenc növényeinket megfelelőképpen gondozhassuk!

Az orchideákról röviden

Az orchideák különleges növények: különböző fajaik a világon bárhol előfordulnak, ám a 80%-uk kifejezetten a trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedveli, ezen belül is a hegyvidéki, erdős területek lakója. Míg a mérsékelt övi, ritkább orchideafélék talajlakók, a trópusi orchideák (tipikusan azok a növények, amelyeknek tenyésztett rokonait cserépben megvásárolhatjuk) a fákon élnek, gyökereikkel növényi maradványokba kapaszkodnak. Az orchideák rendkívül igényesek a környezetükre, az éghajlatra és az őket beporzó rovarokra (vannak orchideák, amelyeket egyetlen rovarfaj poroz be); apró magvakkal szaporodnak, amelyek a fákon élő gombafonalakkal kerülnek szimbiózisba, majd a magasabb, naposabb részekre kúszva bontanak színpompás, sokszor illatos virágokat.

Az orchidea átültetése mikor javallott? Szabad az orchidea átültetés virágzáskor?

Napjaink "modern" orchideái

Az első orchideákat az 1700-as években hozták be Európába Közép- és Dél-Amerikából. Mivel az orchideák gondozása, szaporítása ismeretlen volt a kor kertészei számára, csak kevés növény élte túl a hosszú hajóutat és maradt meg egészségesen vásárlói számára, akik busás árat fizettek egy-egy példányért. Az üvegházi kertészet elterjedésével, az 1800-as évekbeli növénykertekben már sikeresebb vállalkozásnak bizonyult az orchideatermesztés. Az orchideák könnyen keresztezhetőek egymással, így a virágkertészek egyre érdekesebb, különlegesebb virágokat hoztak létre. Az orchideák ma már a legtöbb napfényes ablakban jól érzik magukat, sokáig, gyakran virágoznak, ám gondozásuk odafigyelést igényel, különösen, ha átültetésről van szó.

Az orchidea igényei, gondozása

Az orchidea kényes növény: a langyos, napos vagy szűrt fényes ablakokban érzi jól magát, azonban a tűző napfényt nem tudja elviselni. Hetente egyszer öntözzük, lehetőleg ásványvízzel, amelyet az ültetőközegre permetezünk. Az orchidea a párás, magas nedvességtartalmú levegőt szereti, nem is csoda, hiszen egy trópusi növényről van szó. Azok a növények, amelyek jól érzik magukat a helyükön, rendszeresen, akár hónapokon keresztül virágoznak és fejlődnek, emiatt 2-3 évente át kell őket ültetnünk.

Honnan tudjuk, hogy át kell ültetni az orchideát?

Az, hogy az orchidea átültetése szükséges-e, könnyen kiderül, ugyanis ezeket a virágokat minden esetben átlátszó cserépben árulják, hogy a gyökerek fényt kapjanak. Ha a cserépben a gyökérzet már teljesen beszőtte a talajt, akkor kell átültetnünk, ugyanis ez arról árulkodik, hogy a növény kinőtte a cserepet. Fontos kiemelnünk, hogy az orchideáknak 2 típusú gyökerük van: az egyik a cserépben van, az orchidea talajában, a másik, az úgynevezett légzőgyökér pedig a növénynek az a része, amelyik a cserépből kilóg a szabad levegőre, a fényre. Az utóbbiak a légzőgyökerek, ezeket - akármilyen "csúnyák" is legyenek - nem szabad bántanunk, ugyanis, ha megsérülnek, az orchidea meghal. Vizsgáljuk meg a növényt: ha azt látjuk, hogy megdőlt, az átlátszó cserépben nincsen helye a gyökereknek, azok már kijöttek a cserép alján lévő lyukakon, mindenképpen szükséges az orchidea atultetese.

Az orchidea átültetése mikor történjen?

Az orchideák átlagosan 2-3 évente növik ki a cserepet, de mindig vannak aktívabb egyedek, így érdemes ellenőriznünk őket évente. Fontos kiemelnünk, hogy az orchidea átültetése virágzáskor tilos, ugyanis ekkor a növény rengeteg energiát fordít a színpompás szirmok kibontására és nem viseli jól a traumát. Az orchidea átültetése akkor a legideálisabb, ha a növény már elvirágzott vagy a virágzás legvégső, hervadásos stádiumában van. Válasszunk legalább egy számmal nagyobb, átlátszó cserepet.

Az orchidea átültetése mikor javallott? Szabad az orchidea átültetés virágzáskor?

Hogyan zajlik az orchidea átültetése?

1. Előkészületek

Az orchidea kényes a növénybetegségekre, emiatt mind a következő cserepet, mind a metszőollót, amivel dolgozni fogunk, le kell fertőtlenítenünk forró vízzel vagy vegyszerrel. Az orchidea átültetése során szükségünk lesz egy zsák speciális orchideaföldre, ami egy nagyon laza, kérges, darabos talaj; hasonlít az orchideafélék otthonául szolgáló természetes üledékekre a fák ágainak mélyedéseiben.

2. A kinőtt cserép eltávolítása

Ha megvizsgáljuk az orchideát, könnyű megkülönböztetnünk a levegőben szabadon lógó légzőgyökereket és a "rendes" gyökereket. Ha a gyökér túlburjánzott és már kibújt a cserép alján, érdemes a cserepet egyszerűen, egy erős ollóval levágni róla. Ezután morzsoljuk ki az elhasználódott földet, szabadjára téve az összes gyökeret.

3. A rothadt gyökerek eltávolítása

Vizsgáljuk meg a földből kiszabadult gyökereket: legjobb esetben mind egészséges, ám a gyakran találhatunk köztük betegeket, amelyeket el kell távolítanunk. A puha, büdös, rohadt gyökereket metszőollóval távolítsuk el, az egészségesekhez ne nyúljunk.

4. Ültessük át az új cserépbe

Fogjunk egy marék orchideaföldet (tiszta kézzel vagy kesztyűvel!) és szórjuk a nagyobb cserép aljára. Az orchidea rendes gyökereit rendezzük el, majd helyezzük a cserépbe a növényt is. Egyenesítsük ki a leveles szárrészt, majd a hézagokat tömjük ki orchideafölddel. Vigyázzunk, hogy a légzőgyökereket nehogy betemessük, ugyanis ezek elengedhetetlen részei egy egészséges orchideának!

5. Az orchidea metszése

A levirágzott, elszáradt részeket egyszerűen metsszük le a tőnél - ezt akkor is megtehetjük, ha a szár végén még tartja magát egy-két fonnyadozó virág. A "kész", frissen átültetett növény talajára permetezzünk egy kevés vizet, majd helyezzük vissza kedvelt helyére, hogy magához térhessen.

Szaporítható az orchidea átültetéskor?

Igen, a legnagyobb, életerős orchideák szaporítása kivitelezhető tőosztással és sarjról. Ha a tőosztást választjuk, dolgozzunk nagyon steril eszközökkel, a növény sebei legyenek a lehető legkisebbek és kezeljük azokat faszénporral. Egyes orchideafajták, például a tipikus lepkeorchidea sarjakat hoznak a tőn vagy a száron - ez esetben is vágjunk éles, steril eszközzel, a sebeket kezeljük! Az új orchideákat karózzuk ki!

Kinek javasoljuk az orchidea tartását?

Habár az orchidea ültetése és gondozása régen a profi kertészek szórakozása volt, ma már mindenki számára elérhetőek a szükséges eszközök és a tudás, amellyel gyönyörű orchideákat nevelhetünk. A kezdő kertészek nyugodtan vágjanak bele az orchidea nevelésébe, az átültetés sem túl bonyolult tennivaló, ám az orchidea szaporítása már nehéz feladat, mivel kényes növényről van szó - ezt a részt egyelőre hagyjuk a profikra. Amikor orchideánkat gondozzuk, mindig tartsuk szem előtt, hogy nem szabad bő vízzel öntözni, a párás, napos, langyos időt szereti és ha megfelelő élettere van, hajlamos kinőni a cserepet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?