Kész, vége? Tényleg eltűnhet sok ismert gabonaféle a földekről?

Kész, vége? Tényleg eltűnhet sok ismert gabonaféle a földekről?

MTI
A Föld ismert virágos növényeinek 45 százalékát kihalás fenyegetheti - figyelmeztettek a tudósok egy új átfogó tanulmányban, amelyet kedden a BBC News ismertetett. A fenyegetett növények között szerepelnek orchideák, számos ananászfajta és sok fontos gabonaféle is. A 2020 óta felfedezett csaknem 19 ezer új növény és gombafaj 77 százaléka lehet veszélyben. A kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatócsoportja által készített tanulmányhoz 30 ország 200 tudósának kutatási eredményeit használták fel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Matilda Brown, a Királyi Botanikus Kertek természetvédelmi szakértője elmondta, hogy a növények az emberi élet minden aspektusában meghatározóak. A klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése miatt azonban egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Mint Brown hangsúlyozta: tízből kilenc gyógyszerünk a növényekből származik, ez azt jelenti, hogy akár a jövőbeli gyógyszereink felét elveszíthetjük. Hozzáfűzte: nem tudjuk, hogy milyen lehetőségek tűnnek el a kihaló növényfajokkal, ezek között lehet akár egy daganatos betegség elleni szer, vagy akár az éhezés megoldása, de mindenképpen tragikus lenne elveszíteni ezeket a fajokat, mielőtt tanulmányozhattuk volna őket.

A kew-i kutatók a növények jelenleg elérhető legátfogóbb adatbázisát (World Checklist of Vascular Plants) hasonlították össze a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalás szélére került fajokról vezetett vörös listájával. A növények adatbázisa Rafael Govaerts, a kew-i Királyi Botanikus Kertek vezető botanikusa 35 évnyi alapos rendszerező munkájának eredménye. A lista mostantól folyamatosan fejlődik, várhatóan évente mintegy 2500 növényt azonosítanak majd - írta a BBC News.

Az elemzés szerint mintegy 2,5 millió gombafaj élhet a Földön, s ezek 90 százalékát még nem azonosították. A tudósok hangsúlyozták, hogy a gombákban rejlő lehetőségeket - köztük azt, hogy képesek elfogyasztani a műanyagokat -, még csak most kezdjük érteni. A botanikusok által felfedezett mintegy százezer új növényfajt sem osztályozták még hivatalosan. A kutatócsoport szerint ezek automatikusan a veszélyeztetettek közé sorolhatók mindaddig, míg az ellenkezője nem bizonyosodik be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?