Filléres csodaszerek: 10 gyógyító szupernövény, amit gond nélkül termeszthet bárki

Filléres csodaszerek: 10 gyógyító szupernövény, amit gond nélkül termeszthet bárki

agrarszektor.hu
Nem feltétlenül kell azonnal a patikába rohanni kisebb megfázás vagy köhögés esetén, számtalan olyan gyógynövény akad ugyanis, amellyel felvehetjük a harcot az enyhébb megbetegedések ellen. Ráadásul a legtöbbet gond nélkül termesztheti otthon bárki, sőt akár beltérben is nevelhetjük őket. Összegyűjtöttünk 10 olyan szupernövényt, amelyet érdemes beszerezni a háztartásba, hiszen igazi csodaszerek lehetnek a téli napokon, emellett így fillérekből megúszhatjuk a gyógyszerbeszerzést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számtalan olyan gyógynövény van, amelyeket bevethetünk kisebb megfázás vagy köhögés esetén, ráadásul a többségük otthon is könnyedén termeszthető, és még a gyógyszerbeszerzést is olcsóbbá teszik. Nem kell tehát azonnal a gyógyszertárba rohanni enyhe megbetegedés esetén, elég mindössze beszerezni néhányat ezekből a szupernövényekből - írja a balconygardenweb.com.

1. Illatos macskamenta

Amellett, hogy a macskamentát nagyon szeretik a macskafélék, felhasználhatjuk nátha, influenza és stressz kezelésére is. Mindössze forraljunk egy kis vizet, tegyünk bele néhány friss vagy szárított levelet, és kész is a teánk.

2. Citromverbéna

A citromverbéna kitűnően használható emésztési rendellenességek, álmatlanság, megfázás és asztma kezelésére, ehhez tegyünk forró vízbe néhány friss vagy szárított levelet. A verbéna nagyon könnyen termeszthető beltérben is, mindössze arra figyeljünk oda, hogy jó vízelvezetésű földdel teli cserépbe tegyük.

3. Szurokfű, másnéven oregánó

Ezt az aromás gyógynövényt a legtöbben csak pizzák ízesítésére használják, pedig számtalan jótékony hatása van a szervezetre és az egészségre is. Használhatjuk például influenza, láz, köhögés és megfázás kezelésére, de segít a merev izmok lazításában is. 

4. Borsmenta

A borsmentát előszeretettel használják különböző gyógyteák összetevőjeként, kitűnő ugyanis nátha és köhögés kezelésére. Otthon is könnyedén nevelhető és szaporítható is, vágjunk le egy leveles szárat a növényről, az alsó levelektől szabadítsuk meg, és szúrjuk bele a megkopasztott szárat egy jó vízelvezetésű talajjal teli cserépbe.

5. Rozmaring

A rozmaring nagyon gazdag antioxidánsokban, így segít az erős immunrendszer fenntartásában, és a téli betegségek kialakulásának megelőzésében. Érdemes naponta belecsempészni valahogy az étrendünkbe akár fűszerként, akár gyógynövényként teában. 

6. Orvosi zsálya

A zsályának antibakteriális tulajdonságai vannak, emiatt nagyszerűen kezelhető vele a köhögés, a torokfájás, a megfázás és a szájgyulladás is. Készítsünk tehát aromás teát friss vagy szárított zsálya levelekből, és fogyasszuk minél gyakrabban.

7. Kamilla

A kamilla képes enyhíteni a köhögést, a torokfájást és a megfázást, emellett nagyon gazdag antioxidánsokban, így a különböző szövetek helyreállításában is segíségünkre lehet. Fogyaszthatjuk teaként, de a gőzének belélegzése is csökkenti a megfázás tüneteit. 

8. Citromfű

A citromfűnek amellett, hogy lazító hatása van, vírusellenes tulajdonságainak köszönhetően a láz és a megfázás enyhítésében is segít. Adjunk egy evőkanál friss vagy szárított levelet egy csésze forrásban lévő vízhez, és kész is a teánk. A citromfű otthon is könnyen termeszthető, mindössze arra figyeljünk oda, hogy tartsuk olyan helyen, ahol közvetetten juthat napfényhez.

9. Kakukkfű

A kakukkfű, a leveleiben található illóolajok miatt nagyon jó köhögés és megfázás kezelésére. Tehát amikor legközelebb megbetegszünk, igyunk egy nagy bögre kakukkfű teát, és biztos jobban leszünk. 

10. Majoránna

A majoránna tele van antioxidánsokkal, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Használhatjuk különböző fertőzések, orrfolyás, köhögés és megfázás kezelésére, ehhez elegendő annyi, ha gyakrabban ízesítjük vele az ételeinket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?