2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Ezek a legfontosabb decemberi teendők a kertben: itt a 9 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Amikor beköszönt a december, inkább a cserépkályha mellett üldögélve szeretnénk élvezni a meleget, mintsem kint a fagyos kertben. Az igazán gondos kertészek azonban télen sem pihennek: ebben az időszakban is vannak teendők, amiket, ha megcsinálunk, felkészültebben vághatunk neki a tavaszi megújulásnak. 

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Bármilyen meglepő, a téli időszakban is sok tennivalónk nem akad a kertünkben. Ha jobban szétnézünk, akkor bőven találunk tennivalót! Ilyenkor olyan munkákat kell elvégeznünk, amire tavasszal palántázás alatt, vagy nyáron nincs időnk. Ezek az alábbiak:

1. Takarítsuk ki a szerszámtárolót, és takarítsuk le a szerszámokat

„Rend a lelke mindennek” tartja a mondás, és így is van. Szedjük össze a szerszámokat, tisztítsuk meg őket. A metszőollókat, ha még nem tettük fertőtlenítsük le, hogy tavasszal, és az almatermésűek téli metszésekor kórokozó-mentesen kezdhessünk neki a munkának. Vegyük lajstromba a kézi szerszámokat, ha kell, javítsuk meg, élezzük ki őket - tanácsolta Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnök a HelloVidéknek

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Még nem késő felásni a kertet

Ha kint szeretnénk tevékenyek lenni, akkor, ha még nem fejeztük be, akkor folytatható a téli talajforgatás, természetesen a fagymentes időszakokban. Szintén ekkor még van lehetőségünk az ültetésre, valamint, ha enyhe az idő, akkor bizony öntözni is célszerű. Ellenőrizzük a növényeket, amiket betakartunk a fagy ellen, hogy minden rendben van-e velük.

3. Elérkezett az ideje az almatermésűek metszésének is

Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. - 5°C fok alatt azonban ne álljunk neki! Ha fagy van, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, roncsolódik. A művelethez viseljünk kesztyűt, használjunk éles, tiszta szerszámokat. Az is fontos, hogy a metszés megfelelő szögben történjen. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza. Az almatermésűek metszését is elkezdhetjük, ha a hőmérséklet 0°C felett van. A metszés kor keletkező gallyakat darálhatjuk, és szétszórhatjuk például az évelő ágyások felületére.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Bent, a fűtött szobában is lehet „kertészkedni”

Ha nem szeretnénk a hidegben kint lenni, akkor a kellemes melegben is tervezhetjük a veteményesünket, hogy mit is szeretnénk majd tavasszal ültetni. Akik maguk nevelik a palántákat, vagy olyan zöldségeket szeretnének, amiket helyrevetéssel kell kihelyezni, azok beszerezhetik a szaporítóanyagot. Minél előbb megtesszük ezt, annál nagyobb választékból tudunk válogatni! Másrészt összegezzük, milyen évet zártunk kertészeti szempontból! Ne hagyjuk, hogy az esetleges hibák, kudarcok kedvünket szegjék, de azt mindenképp érdemes átgondolnunk, mit fogunk másképp csinálni a következő évben.

5. Ilyenkor se feledkezzünk meg a komposztálásról

Ahogy a szakemberek is mondják, a jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. A komposztálás olcsó és hatékony megoldás a kerti és háztartási hulladék újrahasznosítására, az elkészült komposzt pedig kitűnő, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára.

6. A gyökérzöldségek tárolása

Alapvető cél, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Sokat spórolhatunk így ahelyett, hogy télen drága pénzért a boltban vennénk meg őket. Az ősszel-télen betakarított növények közé tartozik a sárgarépa, a káposzta, a burgonya, az alma és a körte, a sütőtök, a tök, a bab, a hagyma és a fokhagyma. A tárolásnak bármilyen módját is választjuk, a terményeket alaposan vizsgáljuk át előtte, és szabaduljunk meg attól, ami nincs tökéletes állapotban! Ezek ugyanis nemcsak hogy elrothadnak egy idő után, de „szennyezik” a többi termést is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

7. A karácsonyfa

Ha karácsonyra cserepes, dézsás, konténeres élő fát választunk, érdemes csak néhány nappal az ünnep előtt behozni a lakásba, addig remek helye lesz a kertben. Miután behoztuk, hagyjuk egy napig akklimatizálódni, mielőtt feldíszítjük. A tűlevelűek jól érzik magukat a hidegben, egy jól fűtött lakásban már kevésbé, ezért ha lehet, biztosítsunk elegendő vizet neki, és tartsuk távol a fűtőtesttől.

8. Locsolás télen?

A fűtetlen helyiségben áttelelő leandert, kaktuszokat és citrusféléket is érdemes alaposabban szemügyre vennünk, nehogy betegség támadja meg őket. Ha ezt észlelnénk, akkor ne tétovázzunk, hanem kezeljük a megfelelő szerekkel. A locsolásról se feledkezzünk meg, ugyanis a teleltetőben lévő növényeket télen is meg kell öntözni, ahogy a télikertek növényeit is, csak jóval ritkábban, két-háromhetente.

EZ IS ÉRDEKELHET

8+1. Gondoljunk a madarakra és más kisállatokra

Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is, helyezzünk ki madáretetőket, és gondoskodjunk arról, hogy mindig fel legyenek töltve eleséggel, rakjunk ki mesterséges fészekodúkat. Tehetünk ki olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható, ez a legjobb, mert biztos, mindent tartalmaz, amire a kismadárnak szüksége lesz télen. Ha nincs tó vagy valamilyen folyóvíz a közelben, valamint kerti tóval sem rendelkezünk, a madáritatót is mindig töltsük fel friss vízzel. Ebben az időszakban kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra. Ahhoz, hogy udvarunk állatbarát legyen és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot tehetünk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?