Ezek a növények a hideg szobákban is garantáltan jól érzik magukat: itt a lista

Ezek a növények a hideg szobákban is garantáltan jól érzik magukat: itt a lista

agrarszektor.hu
A legtöbb lakásban vannak hűvösebb, hidegebb részek, ahova sokan nem igazán mernek növényeket rakni. Felesleges azonban ódzkodni ezektől a területektől, hiszen akadnak olyan fűszernövények, gyökérzöldségek, sőt még gyümölcsök is, amelyek jól bírják a fűtetlen szobákat, de akár a külső ablakpárkányon is tarthatjuk őket.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az úgynevezett hűvös zónák közé tartoznak a hűvös (fűtetlen) déli fekvésű szobák, illetve a külső ablakpárkányok - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A rovarbeporzású növényeket termeszthetjük a külső ablakpárkányon, ahol a rovarok továbbra is elérik őket; az eredetileg mediterrán vidékről származó vagy a hűvös télhez szokott növényeknek pedig alacsony hőmérsékletre van szükségük az évnek ebben a szakában ahhoz, hogy a következő nyáron termést hozzanak. 

Hűvös (fűtetlen) déli fekvésű szoba

Ebben a zónában egész évben termeszthetünk epret, bizonyos fűszernövényeket, valamint levél- és gyökérzöldségeket. A legtöbb gyümölcsfa, így a füge, a citrusfélék, az őszibarack és a nektarin télen alacsonyabb hőmérsékletet kívánnak a következő évi termés érdekében. Télire ezért vigyük őket a meleg, fűtött szobából hidegebb környezetbe, hogy biztosítsuk a következő évi termést.

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény, a levélzöldségek, a gyökérzöldségek és a télálló gyümölcsök.

A déli fekvésű bejárati ajtón átszűrődő napfény elegendő a gyökér- és levélzöldségeknek, valamint a hidegtűrő fűszernövényeknek és gyümölcsfáknak. A hűvös, de napos bejárat remek hely a gyümölcstermő növények átteleltetésére. A répafélék kiválóan megélnek a fűtetlen, mégis napos bejárati folyosó közepén. 

Külső ablakpárkány

Kertészkedésre hasznos kinti terület például az ablakpárkány; itt általában a rovarbeporzású növények érzik jól magukat. A levegőmozgás a gombás betegségek ellen is véd. A "gyümölcsöt hozó" növényeket, így a paradicsomot, a paprikát, az egérdinnyét csak a tavaszi fagyveszély elmúltával tegyük ki. 

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény és ehető virág, a gyökérzöldségek, a determinált paradicsom, a csilikpaprika, a paprika, az egérdinnye és a szamóca.

Mielőtt az ablakpárkányon kezdünk el növényeket termeszteni, ellenőrizzük, hogy elbírja-e a növények súlyát, és szereljünk fel fémkosarat vagy rácsot, nehogy a növényláda leessen. A fagyok elmúltával kitehetünk a kinti ablakpárkányra egy gerániummal és más érzékeny gyógynövénnyel, vagy paradicsommal és csilivel beültetett növényládát. Vagy tegyünk ki egész évben pompázó epret és fagytűrő gyógynövényeket, például rozmaringot és zsályát. A külső ablakpárkányon termeszthetünk levélzöldségeket: a magokat tavasszal vessük el, hogy nyár elején már szedhessük a leveleket. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43