Ezekkel a trükkökkel sokat spórolhatsz: íme 10 olcsó és praktikus megoldás a kertbe

Ezekkel a trükkökkel sokat spórolhatsz: íme 10 olcsó és praktikus megoldás a kertbe

agrarszektor.hu
Óriási népszerűségnek örvend napjainkban a kertészkedés, és habár sokan csak mint hobbi vágnak bele, egyre többen élelmiszertermesztés céljából, a család napi szükségeletének kielegétíse céljából csinálnak saját veteményest. Habár egy saját kert gondozása drága mulatságnak tűnhet, néhány trükkel és házi praktikával rengeteg pénzt megspórolhatnak a lelkes kertészek. Összegyűjtöttünk 10 olyan pénztárcabarát megoldást a kiskertbe, amelyek nemcsak a kezdőknek, de a profiknak is jól jöhetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akár kezdő, akár profi kertész vagy, biztosan sokszor elgondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene mindig vagyonokat költeni a kertre, és bizonyos problémákat olcsón, akár házilag is meg lehetne oldani. Jó hírünk van, rengeteg olyan trükk van ugyanis, amelyekkel pénztárcabarát módon gondozhatod a veteményest, és ha ezt a 10 szuper tippet megfogadod és alkalmazod, akkor garantáltan sokat spórolhatsz a kerti kiadásokon. 

1. Készíts saját komposztot

Komposztot otthon is könnyedén készíthetsz a háztartásban keletkezett szerves hulladékból - írja a balconygardenweb.com. Semmi másra nincs szükséged hozzá, csak egy komposztálóra, amiből manapság már szinte bármilyen méretűt és anyagút be lehet szerezni. Ha ez megvan, akkor innentől ne a kukába, hanem ide tegyük a lenyírt füvet, a gyümölcsök és zöldségek héját, bármilyen más konyhai hulladékot és a levágott gallyakat is.

2. Készíts cserepet a palántáknak újságpapírból

Ne költs feleslegesen műanyag cserepekre, amelyekben palántát nevelnél, hiszen ezekre úgyis csak néhány hétig lenne szükséged, amíg a magok kikelnek, és a palántát át nem ülteted végső helyére. Készíts cserepet újságpapírból, ez a megoldás ugyanis nemcsak költséghatékony, de a környezetet is véded vele.

3. Termessz krumplit vászonzsákban

Ha nincs hatalmas veteményesed, ahol van elég hely burgonya termesztéséhez, akkor ne cserépben próbálkozz meg a gumók elültetésével, hanem válassz inkább vászonzsákot. Így habár nem lesz annyi krumplid, mintha szabadföldön termesztenéd, de kis helyen tisztességes mennyiségű termést tudsz előállítani.

4. Szaporítsd te magad a növényeket

Nem kell minden évben vetőmagra és palántára költened, hiszen mindezeket te magad is előállíthatod otthon. Így nem csak spórolhatsz, de abban is biztos lehetsz, hogy olyan fajtát ültetsz, amit ismersz és szeretsz is.

5. Mulcs használatával rengeteg pénzt takaríthatsz meg

A talajtakarás és a mulcs alkalmazása csodákra képes a kertben. Nemcsak azért, mert rengeteg pénzt meg lehet vele spórolni, de a gyomosodást is visszaszoríthatjuk vele, ezáltal nem lesz szükség gyomirtó szerekre, és a gyomlálásról is lemondhatunk. A mulcs használatával emellett rengeteg vizet takaríthatunk meg, és javíthatjuk a talaj termékenységét és szerkezetét is. A talajtakarót tegyük néhány centiméter vastagságban a növények köré, így az előbb említett sok pozitív hatás mellett még az időjárás viszontagságaitól is megvédhetjük majd őket.

6. Kerüld az impulzusvásárlást

Akár növényeket vásárolsz, akár valami mást, az egyik legjobb tanács,amit megfogadhatsz, hogy kerülöd az impulzusvásárlást. Ezentúl mielőtt elindulsz a boltba, gondold át alaposan, esetleg jegyezd is le, mire van valójában szükséged, és mi az utad célja. Hidd el, rengeteg pénzt megtakaríthatsz, ha céltudatosan vásárolsz, és nem veszel meg minden felesleges dolgot.

7. Használj kávézaccot és teafiltert a kertben

Ne dobd ki a kávézaccot és a teafiltert, hanem használd fel őket inkább a kertben. Mindkettő tele van a növények és a talaj számára is hasznos tápanyagokkal, ráadásul mivel a zacc és a teafű is szerves, ezért a környezetnek sem ártunk velük. Csak szórjuk szét őket a növények körül a talajon, ezzel nemcsak plusz nitrogént kapnak majd, de a talaj szerkezetét is javíthatjuk, és a földigilisztáknak is kedvezünk velük. 

8. A citrusok héja nagyon jó kártevőirtó

Addig, amíg a kártevők csak minimális számban vannak jelen a kertedben, vagy egy-egy növényeden, ne használj növényvédő szereket, próbáld ki inkább a citrusok héját. Tépd apróra a narancs, citrom, mandarin vagy grapefruit héját, és szórd szét az érintett növény körül, esetleg tűzd rá a szárára a nagyobb siker érdekében. Habár ez a módszer lehet, hogy nem olyan hatékony, mint a drága kémiai szerek, addig amíg nincs nagy baj, érdemes bevetni, hiszen természtes megoldás, ráadásul mivel szerves, a talajnak is jót teszünk vele. 

9. Használj főzővizet a növények műtrágyázásához

Legközelebb, amikor zöldséget főzöl, vagy párolsz, ne öntsd le a megmaradt vizet a lefolyóba, hanem használd fel inkább a kertben. Ha elkészültek a zöldségek, várs meg, amíg kihűl a főzővíz, majd öntsd a növények köré a talajra. Ráadásul ugyanígy járhatsz el a főtt tojás vizével is.

10. Készítess talajvizsgálatot

Bár a talajvizsgálat valóban plusz kiadást jelent, mégis sok pénzt megtakaríthatunk vele a jövőre nézve. Ha ugyanis talajvizsgálatot készítettünk, pontosan megtudhatjuk, milyen tápanyagok hiányoznak a termőföldünkből, illetve milyen a talajunk pH-ja, és ezáltal a növényvásárlás is sokkal könnyebb lesz majd. Ráadásul így a kertünk termelékenységét is növelhetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43