Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: íme a helyes palántakiültetés aranyszabályai

A legtöbb kertész számára egyszerűnek tűnhet a palánták végleges helyre történő kiültetése, sokan nem tudják azonban, hogy néhány dologra ilyenkor is oda kell figyelni annak érdekében, hogy a növényeink megfelelően növekedjenek tovább. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan kell helyesen palántát ültetni, és melyek azok a szabályok, amelyeket ilyenkor be kell tartani. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Nem minden kertész tudja, de ahhoz, hogy a szabadföldbe kiültetett palántáink továbbra is szépen fejlődjenek, néhány dologra oda kell figyelnünk a kiültetéskor. Van ugyanis néhány szabály, amelyet mindenképp be kell tartanunk, amikor a cserépből ki akarjuk ültetni kis növénykéinket a végleges helyükre. Ha ugyanis a kiültetést helytelenül végezzük el, akkor hiába neveltünk csodaszép és erős palántákat, a szabadföldben nem fogják sokáig bírni, és a legrosszabb esetben nem lesz belőlük semmi. 

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Az első, és egyben legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy amikor kivesszük a palántát a cserépből, ne ütögessük le róla a földet, még akkor sem, ha a gyökerek nagyon körbenőtték a földkockát. A másik szabály, amelyet be kell tartanunk, az az, hogy milyen mélyre ültetjük a növényeket, erre ugyanis a paradicsom és a tökfélék kivételével szinte minden esetben oda kell figyelnünk. A legrosszabb az, ha nem ültetjük el teljesen a palántákat, és kilóg a földlabda/kocka a szabadföldből, fontos ugyanis, hogy a gyökerek, amelyeket a cserépben eresztett a növény, teljesen benne legyenek a földben, mert nedvességre van szükségük, amit csak egy bizonyos mélységből tudnak megszerezni. Az sem jó ugyanakkor, ha a földet felpúposítjuk a szár körül, mert így a víz lefolyik majd a palántáról, és a növény jut elég nedvességhez. 

Ne ültessük egy szintre a földkockát és a kinti földet, kicsit rakjuk mélyebbre a palántákat, de mindössze annyira, hogy egy kis medence keletkezzen a szár körül. Erre azért van szükség, mert itt megmaradhat a víz, és nem feltétlenül kell majd mindennap locsolnunk a növényt. Ha megtaláltuk a megfelelő mélységet, kicsit nyomkodjuk le a földet, tépkedjük le az alsó leveket, hogy szellőzni tudjon a növény, és készen is vagyunk.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Közel sem mindegy, hogy miket ültetünk egymás mellé a kertben.
Sokan hibáznak a fűszernövények ültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista