Igazi csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a joghurt a kertben

A joghurtra a legtöbben élelmiszerként, és emésztést segítő tejtermékként gondolnak, pedig nem csak a bélflórára van jótékony hatással. A joghurtnak számtalan kedvező hatása van a növényekre, felhasználhatjuk ugyanis komposztalapanyagként, műtrágyaként, ráadásul tökéletesen alkalmazható a penészgombák és a lisztharmat ellen is.

A probiotikumok nemcsak az emésztésre és a bélflórára vannak jótékony hatással, de a növények számára is akad bőven kedvező hatása - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttük miért lehet olyan hasznos a joghurt, és mi mindenre használhatjuk a kertben. Fontos kiemelni, hogy ezeket a tippeket minden esetben natúr joghurttal próbáljuk ki, semmiképp sem ízesített, cukrozott termékekkel.

De mi is az a joghurt pontosan?

A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus vesz részt. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok), amelyek megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe jótékony hatást gyakorolnak. A joghurtok között megkülönböztetünk élőflórás és nem élőflórás termékeket. Az élőflórás felirat nem garantálja, hogy az egyben probiotikus is, ám ha a címkén probiotikus felirat található, akkor biztos, hogy a termék elegendő hatékony baktériumot tartalmaz.

Miért jó a joghurt a növényeknek?

A joghurt ugyanolyan jótékony hatással lehet a növényekre, mint az emésztésre és a bélflórára. Kutatások kimutatták, hogy a borsó, a lencse, a burgonya és a bab gyökérgumóiban jó baktériumok vannak, amelyek segítenek a nitrogénmegkötésben. Ugyanakkor a probiotikumok szintén segítenek a növény nitrogéntartalmának megkötésében, ezáltal pedig serkentik a növények növekedését.

Mire használhatjuk a joghurtot a kertben?

1. Tökéletes penészgyilkos

Használjunk joghurtot a kertben annak érdekben, hogy megvédjük növényeinket az olyan gombás betegségektől, mint a rothadás, a penészgombák, vagy a lisztharmat. Tegyünk egy evőkanál natúr joghurtot egy csésze vízbe, és töltsük az oldatot egy permetezős flakonba. Permetezzük le a szükséges leveleket az eleggyel, és végezzük el ezt a műveletet megelőzésként is naponta. A kertben egyébként a joghurtsavót (vizes folyadék, amely felhalmozódik a joghurt tetején) is felhasználhatjuk, tele van ugyanis jótékoy mikrobákkal.

2. Adjuk hozzá a komposzthoz

Tegyünk natúr joghurtot mélyen a komposztba, és fedjük le fűrészporral, valamint levelekkel. Ezzel az aprósággal elősegíthetjük a talaj termékenységét és a mikrobák arányát is növelhetjük. A joghurtos komposzt emellett serkenti a dísznövények, a zöldségek, a gyógynövények és a gyümölcsök termőképességét. 

3. Használjuk műtrágyaként

Használjuk a joghurtot természetes szerves trágyaként a kertben. Növeli a talaj nitrogén- és foszfortartalmét anélkül, hogy vegyszereket juttatnánk ki a növényekre. Keverjük össze a joghurtot 50:50 arányban vízzel, és öntsük ezt az elegyet a növények gyökereire havonta egyszer vagy kétszer. 

4. Használjuk a citrusféléknél

A citrusfélék megfelelő fejlődése érdekében öntsünk 1-2 csésze natúr joghurtot a talajra a szár köré a növények növekedési időszakában. Ismételjük meg ezt a lépést 4-6 héten keresztül hetente egyszer, csodát fog művelni a joghurt a növénnyel.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem ajánlatos délutánra tervezni a kerti munkákat!
Ezt rengeteg kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlik a növények sorsa

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu