Mondj búcsút a kukacos almának: itt a megoldás a gyümölcs rettegett kártevője ellen

Mondj búcsút a kukacos almának: itt a megoldás a gyümölcs rettegett kártevője ellen

agrarszektor.hu
A kertészek körében az almamoly és kártétele egyáltalán nem ismeretlenek, hiszen ennek a kártevőnek a hernyója okozza az almagyümölcs "kukacosságát". Némi odafigyeléssel, illetve megfelelő védekezéssel azonban elejét vehetjük a problémának, összegyűjtöttük melyek azok a módszerek, amelyek eredményesen használhatók az almamoly, valamint annak hernyója ellen.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az almamolynak évente rendszerint két nemzedéke van: az első nősténye a diónyi, zöld almára rakja a tojásait, a második a kifejlett gyümölcsöt károsítja azzal, hogy a kikelő hernyó berágja magát az almába - írja a balintgazda.hu. A fertőzött gyümölcs nem nő tovább és rendszerint még éretlenül lehullik a fáról, ugyanakkor az is megeshet, hogy kukacos almát teszünk a tárolóba, és csak akkor észleljük a kellemetlen betolakodót, amikor az almát felvágjuk.

Az almamoly elleni védekezésnek több eleme is van. Az egyik, hogy kora tavasszal érdemes letisztogatni a fák törzsét, mert a kéregpikkelyek alatt sok, áttelelő kártevő találhat téli menedéket. Emellet gyéríthetjük a rajzó molylepkéket feromoncsapdák kihelyezésével is. Sikeresen megszabadulhatunk ugyanakkor az almamolytól rendszeres vegyi védekezéssel is. Használhatunk ellenük feromon csapdákat, ragasztós illatanyagcsapdákat, biológiai rovarölő szereket, ilyenek a Cydia pomonella Granulovirus (CpGV) hatóanyag-tartalmú szereket, illetve hagyományos rovarölő szereket is bevethetünk, mint a különböző lambda-cihalotrin, spinozad, vagy bizonyos indoxakarb hatóanyag-tartalmú szerek. Figyeljünk arra, hogy hűvös, csapadékos időjárás, és elhúzódó rajzás esetén a permetezést meg kell ismételni.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a kukacos alma nem feltétlenül azt jelenti, hogy vegyszermentes, biogyümölcsről van szó. Gyakran előfordul, hogy az almafákat nem az előírásos szerrel permetezték meg, és így a hernyók vidáman rágják az almát, a környezetünket pedig fölöslegesen terheltük vegyszermaradványokkal. Ha permetezünk, akkor azt mindig a szakmai előírások betartásával tegyük.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43