Működik a házi barkács: videón a gép, amellyel megszabadulhatsz a krumplibogaraktól

A burgonyabogár szinte minden évben megkeseríti a krumplit ültetők életét, több házi praktika is van azonban, amellyel távol tartható a rovar a kiskertünktől. Ilyen például az a házilag készített burgonyabogár seprű, amelyet a növények felett végiggörgetve, egyszerűen lesepri a bogarakat a levelekről. Összegyűjtöttük a burgonyabogár elleni leghasznosabb természetes, és vegyszeres módszereket.

A burgonyabogár télen nyugovóra vonul, majd tavasztól egész őszig pusztít. Nem csak a kifejlett bogár, hanem a lárvája is rág, lárvaállapotban azonban sérülékenyebbek, míg a kifejlett bogár már csak nagy nehézségek árán irtható ki. A kártételük általában az, hogy látványosan és gyorsan megrágcsálják a növények levelét, így hamar képesek kipusztítani akár az egész krumplit. A megelőzés a védekezés egyik első lépése, így ha tavaly is volt burgonyás ágyásunk, idén telepítsük a krumplit az előző évi területtől a lehető legmesszebb, így a tavasszal aktivizálódó bogarak nem tudják könnyen és azonnal birtokba venni a veteményest. Tapasztalatok szerint az is segít, ha a burgonya, és a bogár általt kedvelt zöldségek (paradicsom, padlizsán) közé fokhagymát, babot vagy tormát ültetünk, ezek ugyanis riasztólag hatnak rájuk.

 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A burgonyabogarak elleni védekezésre számtalan alternatív és természetes módszer létezik. Sokan például esküsznek arra, hogy megéri egyenként kézzel összeszedni a rovarokat, mások szerint az a legjobb trükk, ha fahamuval szórjuk be a krumplinövények levelét. Az is jó ötlet lehet, ha már megelőzésként csak rezisztens fajtákat ültetünk a kertünkbe, így a rovarok biztosan messzire elkerülik majd őket. Népszerű módszer még a lombszívó használata is, A házi gépi módszerek közül az egyik legnépszerűbb a lombszívó használata, egy facebookos csoportban pedig találtunk egy házilag készített burgonyaseprűt is, amely gyorsan eltüntetni a burgonyabogarakat a levelekről. A szerkezetet végiggurítva a növények felett, a ráerősített seprűkkel könnyedén leseperhetjük a rovarokat a növényekről. 

Ha vegyszeres és kémiai módszerekkel védekeznénk, akkor több olyan növényvédő szert is találhatunk, amelyek alkalmasak lehetnek rá. A kiskertekben használhatunk néhány III. forgalmazási kategóriájú szert, ilyenek a klórantraniliprol és az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerek, valamint a még 2019.12.31-ig használható spinozad hatóanyag tartalmú szerek. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Így lehet könnyen és hatékonyan elüldözni a kerti kártevőket!
Tuti tippek az öt legpusztítóbb kerti kártevő ellen: így lehet könnyen megszabadulni tőlük

Minden esetben ajánlott elolvasni a használatra vonatkozó utasításokat.
Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

Számtalan feladat akad a kertben júniusban is.
Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu