Orchideát nevelnél? Vigyázz, ezek a bakik akár a növény életébe is kerülhetnek

Orchideát nevelnél? Vigyázz, ezek a bakik akár a növény életébe is kerülhetnek

agrarszektor.hu
Manapság már szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy cserepes orchidea, és habár teljes virágzásban gyönyörű növényekről van szó, sokan nem gondolnak arra, hogy a növényt azután is gondozni kell, miután elhullajtotta virágait. Az orchideák viszonylag kényes növények, ha azonban megfelelő körülményeket biztosítunk számukra, és betartunk néhány alapszabályt, akkor nem lesz gond az állandó virágzással, és sokáig díszítik majd lakásunkat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az orchidea talán az egyik legnépszerűbb dísznövény, szinte minden háztartásban megtalálható, ráadásul nagyon változatos, és számtalan színben kapható - írja a balconygardenweb.com. A gondozása azonban nem egyszerű, hiszen egy viszonylag kényes növényről van szó, nem mindegy például hova tesszük, hogyan locsoljuk, milyen hőmérsékleten tartjuk, illetve mikor és milyen tápanyagokat adunk neki. Az orchidea számára megfelelő feltételeket könnyedén biztosíthatjuk otthon, ha betartunk néhány alapszbályt, összegyűjtöttük, mikre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy növényünk állandó virágzással jutalmazzon meg minket.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Az orchideatartás alapszabályai

Elhelyezés

Az orchidea szereti a fényes, napos helyeket, így a lakás azon pontjára tegyük, ahol közvetetten kapja a napfényt. A keleti fekvésű ablakok a legalkalmasabbak számukra, az északi fekvésűek általában túl sötétek, a déli fekvésűeknél pedig közvetlenül éri a nap a növényt, így ott érdemes árnyékolást alkalmazni, a sok fény ugyanis árt az orchideáknak. 

Öntözés

Az orchideák szárazságtűrő növények, ezért elegendő hetente egyszer meglocsolni őket, a túlöntözés ugyanis az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek az orchideák gondozása során. Figyeljünk tehát arra, hogy soha ne álljon a víz a cserépben, amelyben a növényt neveljük. 

Páratartalom

Az orchideák imádják a párás levegőt, és fontos számukra a gyökerek folyamatos szellőzése is. Érdemes ezért párásítót tenni a növény közelébe, így tudjuk ugyanis a legjobban biztosítani számára a megfelelő páratartalmat.

Hőmérséklet

Az orchideák melegkedvelő növények, a növény optimális növekedéséhez a 21-26 fok az ideális nappali hőmérséklet. Éjszaka a 15-18 fok a megfelelő számukra, de vigyázzunk, a 12 fok alatti hőmérséklet már komolyan károsíthatja az orchideákat. 

Talaj

Megéri kipróbálni többféle, orchideáknak való talajkeveréket is, így ugyanis kitapasztaljuk, hogy melyik a legmegfelelőbb a növényünk számára. Érdemes a talajba olyan összetevőket is belekeverni, mint a parafa, a szén, a homok, vagy a kókuszhéj chips, ezek ugyanis biztosítják a növény számára a megfelelő vízelvezetést, illetve a gyökerek számára ideális szellőzést nyújtanak. Azt sem árt tudni, hogy az orchideáknak alapvetően nincs szükségük talajra, és termőföld nélkül, egy cserépben is boldogan elélnek. 

Műtrágya

Általános szabály, hogy az orchideáknak havonta egyszer érdemes műtrágyát adni, habár vannak, akik szerint hetente szükséges. Folyékony tápoldatot használjunk, lehetőleg olyat, amely egyenlő mennyiségben tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Alkalmazhatunk speciális, orchideáknak való műtrágyát is, a fontos, hogy minden esetben kövessük a címkén található utasításokat. Télen, a nyugalmi időszakban ne tápoldatozzuk a növényünket, elegendő csak tavasszal elkezdeni. Legyünk résen, és soha ne adjunk túl sok műtrágyát a növényeknek, ezzel ugyanis gyors, de gyenge növekedést eredményezhetünk.

Hasznos tanácsok orchideatartóknak

  • A koronarothadás az egyik leggyakoribb betegsége az orchideáknak, ez általában akkor fordul elő, amikor felülről öntözik a növényt. Ilyenkor a víz megáll a levelek tövében, ezt azonban nem szabad hagyni, és ha ilyet tapasztalunk, mindig itassuk fel a felesleges vizet.
  • Az orchideák léggyökereket hoznak létre, amelyek különleges ismertetője, hogy olyanok, mintha a levegő felé növekednének. Fontos, hogy ezeket a gyökereket mindig hagyjuk kúszni, és soha ne vágjuk le őket.
  • Ha kártevőket észlelünk a növények, akkor mindig kézzel távolítsuk el őket, de használhatunk rovarölő szappant is, illetve egyéb természetes módszereket is bevethetünk. Ha ezek közül egyik sem válik be, csak abban az esetben használjunk növényvédő szereket.
  • Ha megfelelően gondozzuk őket, akkor az orchideák nagy része minden évben virágzik. Ráadásul, ha betartjuk az alapszabályokat, akkor akár 6-10 hétig is csodálhatjuk növényünk virágait. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?