Öt tipp a tökéletes görögdinnye kiválasztásához

agrarszektor.hu
Nyáron talán a legfrissítőbb egy édes, lédús görögdinnye. Mindig igyekszünk a legjobbat kiválasztani a piacon, van aki kopogtatja, rázogatja, szagolgatja, de sokszor otthon a dinnyét felvágva nem azt találjuk, amit vártunk. Tehát a véletlenre van bízva, hogy a választott dinnyénk milyen lesz. Azonban van néhány szempont, amire ha odafigyelünk, minden bizonnyal otthon sem ér majd bennünket csalódás.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

1. "Fehér folt"

Ha látunk egy görögdinnyét, talán az első dolog, amin megakad a szemünk, a fehér folt, amely a termésen van. Ez a folt teljesen természetes módon keletkezik a dinnyén. Azon a területen alakul ki, ahol a görögdinnye a szántófölddel érintkezik, és amelyik oldalán "fekszik" talajon. A legtöbb görögdinnye rendelkezik ilyen folttal, azonban vásárlásnál érdemes azt választanunk, amelyen krémsárga vagy narancssárga a folt.

2. "Hálózatos parásodott rész"

A görögdinnye parásodott része azt jelzi, hogy mekkora az az időtartam, amíg a méhek porozták a virágot. Minél több a beporzás, annál édesebb lesz a görögdinnye. Vagyis minél nagyobb és több ez a parás rész, annál édesebb a dinnye.

3. Méret

A legtöbb ember általában a legnagyobb görögdinnye megvásárlására törekszik. Ez azonban nem feltétlenül jó taktika, érdemes inkább a köztes utat választani, és a közepes méretű dinnyét megvásárolni. Ha a súlyt nézzük, akkor a közepes dinnyéből ugyanakkor a legnehezebb próbáljuk meg kiválasztani.

4. Kocsány

Sajnos általában a boltokban megvásárolható görögdinnyéken már nincs rajta a kocsány, pedig a kocsány színéből szinte azonnal meg lehet állapítani, érett-e már a dinnye. Ha zöld a kocsány, túl hamar, éretlenül szedték le a dinnyét. Ha azonban elszáradt a kocsány, akkor a termés érett. A termelők a szedéskor is mindig csak azokat a dinnyéket szedik le, amelyek könnyen elválnak a kocsánytól. Ha nagyon "ragaszkodna" a termés, akkor általában még rajta hagyják a száron, és várnak pár napot az éréssel.

5. "Kopogtatás"

A vásárlók általában automatikusan elkezdik kopogtatni a dinnyét vásárláskor, azonban kevesen tudják, mit is kell hallani ilyenkor. Akkor jó a dinnye, ha kopogtatáskor kongó hangot ad, és kicsit "visszhangzik" is. Ha tompa hangot hallunk, az rosszabb ízt jelent, és kásás belsőre utal.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 19. 06:01