Öt tipp a tökéletes görögdinnye kiválasztásához

Nyáron talán a legfrissítőbb egy édes, lédús görögdinnye. Mindig igyekszünk a legjobbat kiválasztani a piacon, van aki kopogtatja, rázogatja, szagolgatja, de sokszor otthon a dinnyét felvágva nem azt találjuk, amit vártunk. Tehát a véletlenre van bízva, hogy a választott dinnyénk milyen lesz. Azonban van néhány szempont, amire ha odafigyelünk, minden bizonnyal otthon sem ér majd bennünket csalódás.
1. „Fehér folt”

Ha látunk egy görögdinnyét, talán az első dolog, amin megakad a szemünk, a fehér folt, amely a termésen van. Ez a folt teljesen természetes módon keletkezik a dinnyén. Azon a területen alakul ki, ahol a görögdinnye a szántófölddel érintkezik, és amelyik oldalán „fekszik” talajon. A legtöbb görögdinnye rendelkezik ilyen folttal, azonban vásárlásnál érdemes azt választanunk, amelyen krémsárga vagy narancssárga a folt.

2. „Hálózatos parásodott rész”

A görögdinnye parásodott része azt jelzi, hogy mekkora az az időtartam, amíg a méhek porozták a virágot. Minél több a beporzás, annál édesebb lesz a görögdinnye. Vagyis minél nagyobb és több ez a parás rész, annál édesebb a dinnye.

3. Méret

A legtöbb ember általában a legnagyobb görögdinnye megvásárlására törekszik. Ez azonban nem feltétlenül jó taktika, érdemes inkább a köztes utat választani, és a közepes méretű dinnyét megvásárolni. Ha a súlyt nézzük, akkor a közepes dinnyéből ugyanakkor a legnehezebb próbáljuk meg kiválasztani.

4. Kocsány

Sajnos általában a boltokban megvásárolható görögdinnyéken már nincs rajta a kocsány, pedig a kocsány színéből szinte azonnal meg lehet állapítani, érett-e már a dinnye. Ha zöld a kocsány, túl hamar, éretlenül szedték le a dinnyét. Ha azonban elszáradt a kocsány, akkor a termés érett. A termelők a szedéskor is mindig csak azokat a dinnyéket szedik le, amelyek könnyen elválnak a kocsánytól. Ha nagyon "ragaszkodna" a termés, akkor általában még rajta hagyják a száron, és várnak pár napot az éréssel.

5. "Kopogtatás"

A vásárlók általában automatikusan elkezdik kopogtatni a dinnyét vásárláskor, azonban kevesen tudják, mit is kell hallani ilyenkor. Akkor jó a dinnye, ha kopogtatáskor kongó hangot ad, és kicsit "visszhangzik" is. Ha tompa hangot hallunk, az rosszabb ízt jelent, és kásás belsőre utal.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A lombtrágyázás azonnali segítséget nyújthat a leromlott kondíciójú növényeknek.
Gyors segítség a gyengélkedő növényeknek: így csinálják a profik

Így gondozd, hogy jövőre is virágozzon!
A szezon kedvence: a mikulásvirág


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu