Saját kerti tó fillérekből? Mutatjuk, hogyan csináld

Habár a kerti tő telepítésének nem most van itt az ideje, tavasszal azonban sokan álmodoznak egy sajátról, ezek kiépítése azonban a legtöbb embernek általában megfizethetetlenek. Nem feltétlenül kell azonban szakemberrel csináltatni a tavat, hiszen otthon saját kezűleg, fillérekből is kialakíthatjuk. Elég hozzá mindössze egy dézsa, és néhány vízi növény.

Egy facebook csoportban meglepően egyszerűen elkészíthető kerti tóról számolt be az egyik tag, aki úgynevezett dézsatavat telepített a kertjébe. Ehhez elég beszereznünk néhány mini tavirózsát, mini buzogányt, valamilyen sást és hínárt. A dézsának ássunk ki egy megfelelő méretű lyukat a kertben és földdel rendesen temessük be az oldalát. Szórhatunk köré esetleg tőzeget, hogy szép legyen a mini tó környéke is, ebbe pedig ültethetünk kisebb örökzöldeket. 


A dézsató telepítője pozitív eredményekről számolt be a tóval kapcsolatban. Mint írta, habár a hínár eltűnt, de az összes többi növény megeredt a vízben, a tavirózsa virgázik, a víz pedig nem algásodik és tiszta. Ráadásul beköltözött jó pár állat is a dézsába: vannak vízibogarak, többfajta vízi csiga és vízibolha. A tulajdonos egyáltalán nem használt vegyszert a tó tisztántartására, mindössze 1-2 hetente újra töltötte esővízzel a dézsát, ami egyébként semmilyen más törődést nem igényel. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Állatcsalogató praktikák, amikért nem csak az élőlények lesznek hálásak.
Ütős tippek nemcsak kezdőknek: ezeket a trükköket megéri bevetni minden kertben

Ki mondta, hogy a termesztéshez muszáj kert?
Íme a titok: így lehet egész nyáron át pompázó virágoskerted az erkélyen