Uborkát termesztenél? Ezeket mindenképp tudnod kell!

agrarszektor.hu
Valószínűleg már mindenki, aki uborkát szeretne termeszteni a kiskertben, elvetette a palántának való magokat, amelyeket hamarosan a kertbe is ki lehet ültetni. Érdemes azonban támrendszerről is gondoskodni majd a növények mellé, nem csak a szedést könnyíti meg, de a kórokozók is jobban elkerülik majd az uborkánkat. Azoknak a kertészeknek azonban akik közvetlenül a szabadföldbe vetik az uborkamagokat, most jött el az ideje. Összeszedtük az uborkatermesztés legfontosabb tudnivalóit, néhány hasznos tippel kiegészítve.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az uborkaültetést érdemes palántaneveléssel kezdeni, ezt pedig már márciusban elkezdhetjük. Ajánlott a tőzegcserép használata, az uborka gyökere ugyanis nagyon érzékeny és sérülékeny, így viszont a cseréppel együtt elültethetjük a földbe. Ha műanyagcserepet használunk, akkor óvatosan vágjuk le a földlabdáról mielőtt beültetjük a földbe a palántát. A megerősödött palántákat 5-6 hetes korukban, a fagyok elmúltával már ki is ültethetjük a szabadföldbe.

Ha rögtön szabadföldbe vetjük az uborkát, akkor azt legkorábban április közepén tegyük meg, ekkor ugyanis már valószínűleg nem fog fagyni. Ilyenkor érdemes elvetnünk a saláta-és konzervuborka fajtákat, és legkésőbb július közepéig folyamatosan vethetjük a többi típust is. Az uborka tér, tápanyag és vízigényes növény, ezért egy lyukba - akár palántát nevelünk, akár rögtön a szabaföldbe vetünk - ne ültessünk három magnál többet, azt pedig körülbelül öt centiméter mélyre temessük. Fontos, hogy ha az összes mag kikel, akkor is csak egy növényt hagyjunk meg egy lyukban. Napos, de szélvédett helyet válasszunk a növénynek, és mivel melegigényes, soha ne ültessük ki túl hamar, ugyanis már a 12-13 fok alatti éjszakai talajhőmérséklet is gyökérkárosodáshoz vezethet. 

Érdemes kis adagokban többször locsolnunk az uborkát, de alkalmazhatunk csepegtető öntözést is. Ha mulcsot használunk a talajon, akkor megakadályozhatjuk a betegségek terjedését, és csökkenthetjük a gyomosodás veszélyét is. Mivel az uborka sekélyen gyökerezik, ezért óvatosan kapáljuk.

Mindig gondoskodjunk támrendszer meglétéről, a segítségével ugyanis sokkal hatékonyabb lesz majd az uborkatermesztés. A másik nagy előnye, hogy így több fényt kap majd a növény, jobban átjárja a levegő, és csökkenthető a kórokozók támadása is. A támrendszer ugyanakkor jelentősen megkönnyíti a szedést is. 

Néhány tipp az uborka gondozásához:
- ha a főhajtásokat visszacsipkedjük, akkor több termésünk lesz, az oldalhajtások ugyanis nagyobb számban hoznak női virágot
- az uborkát sose ültessük fűszerpaprika, burgonya és retek mellé, ugyanakkor a kukorica, a bab, a borsó, a zeller, a káposzta, a saláta, a karalábé, a cékla és a hagyma jó szomszédjai lesznek. Az sem véletlen, hogy a legtöbb kertben kapor van az uborka mellett, jó társai lesznek ugyanis egymásnak.
- több környezeti tényező is befolyásolhatja az uborka keseredését, ilyen a szárazság, a hőmérséklet ingadozás, az erős napsütés és a tápanyag ellátási zavarok. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes mindig langyos, de semmi esetben sem hideg vízzel öntöznünk. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?