MVH: több, mint 100 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók

agrarszektor.hu
Lezárult a területalapú támogatás előlegek kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Az idén minden korábbi évnél előbb, már október közepétől megindultak a kifizetések.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szükséges helyszíni és adminisztratív ellenőrzések után 171 ezer gazdálkodó, a kérelmezők 95 százaléka kapta meg az előleget, összesen 107,5 milliárd forintot - tájékoztat az MVH.

Olyan esetekben, ahol az ügyfélnek köztartozása volt, nem a végzésen feltüntetett összeget fizette a Hivatal, de erről minden érintett külön értesítést kapott.

Mintegy 7400 termelőnél megakadályozta az előleg fizetését a túligényelt támogatás, ezért nekik adategyeztetésre felszólító végzést küldött a Hivatal. Az egy blokkban lévő földdel rendelkező gazdatársaknak érdemes közösen fordulniuk a falugazdászokhoz és a Magyar Agrárkamara helyi tanácsadóihoz, mert a valós terület nagysággal kapcsolatos adatok náluk megtalálhatóak. A falugazdászoknál személyesen leadhatóak az aláírt, eredeti adategyeztető lapok, s a továbbításról is ők gondoskodnak.

Az érintett blokkok listája nyilvános, az MVH honlapján megtalálható.

Az adategyeztető levelek beérkezése és feldolgozása, valamint az úgynevezett visszaosztási ráta meghatározása után, 2010 decemberében indulhat a maradék támogatások kifizetése.

Fazekas Sándor 2010. július 12-én Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek Tanácsülésén kérte az EU mezőgazdasági minisztereit, hogy támogassák a Bizottsághoz benyújtott SAPS előlegfizetésre vonatkozó magyar kérelmet, mivel Magyarországon a rendkívüli árvíz és időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki, és a termelők súlyos károkat szenvedtek.

A Bizottság szeptember 21-én mind az SAPS előlegnél, mind a különleges tejtámogatásnál a maximális 50%-os előlegfizetésre adott engedélyt. Hazánkon kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia Spanyolország és Románia kapott előlegfizetési lehetőséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?