2024. július 27. szombat Olga, Liliána

MVH: több, mint 100 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók

agrarszektor.hu
Lezárult a területalapú támogatás előlegek kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Az idén minden korábbi évnél előbb, már október közepétől megindultak a kifizetések.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szükséges helyszíni és adminisztratív ellenőrzések után 171 ezer gazdálkodó, a kérelmezők 95 százaléka kapta meg az előleget, összesen 107,5 milliárd forintot - tájékoztat az MVH.

Olyan esetekben, ahol az ügyfélnek köztartozása volt, nem a végzésen feltüntetett összeget fizette a Hivatal, de erről minden érintett külön értesítést kapott.

Mintegy 7400 termelőnél megakadályozta az előleg fizetését a túligényelt támogatás, ezért nekik adategyeztetésre felszólító végzést küldött a Hivatal. Az egy blokkban lévő földdel rendelkező gazdatársaknak érdemes közösen fordulniuk a falugazdászokhoz és a Magyar Agrárkamara helyi tanácsadóihoz, mert a valós terület nagysággal kapcsolatos adatok náluk megtalálhatóak. A falugazdászoknál személyesen leadhatóak az aláírt, eredeti adategyeztető lapok, s a továbbításról is ők gondoskodnak.

Az érintett blokkok listája nyilvános, az MVH honlapján megtalálható.

Az adategyeztető levelek beérkezése és feldolgozása, valamint az úgynevezett visszaosztási ráta meghatározása után, 2010 decemberében indulhat a maradék támogatások kifizetése.

Fazekas Sándor 2010. július 12-én Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek Tanácsülésén kérte az EU mezőgazdasági minisztereit, hogy támogassák a Bizottsághoz benyújtott SAPS előlegfizetésre vonatkozó magyar kérelmet, mivel Magyarországon a rendkívüli árvíz és időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki, és a termelők súlyos károkat szenvedtek.

A Bizottság szeptember 21-én mind az SAPS előlegnél, mind a különleges tejtámogatásnál a maximális 50%-os előlegfizetésre adott engedélyt. Hazánkon kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia Spanyolország és Románia kapott előlegfizetési lehetőséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31