Fazekas: csak az aktív termelők kapjanak támogatásokat

agrarszektor.hu
Erős közös agrárpolitikát szorgalmazott az EP mezőgazdasági szakbizottságában tartott programismertetőjén a magyar vidékfejlesztési tárca vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az ambiciózus célokhoz megfelelő pénzügyi háttér is kell - írja a BruxInfo.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fazekas Sándor szerint, ha az a cél, hogy az EU élelmiszerekből önellátó legyen, helyt álljon a fokozódó nemzetközi versenyben, magas minőségű termékeket állítson elő és közben a vidék megőrzését is szavatolja, akkor ehhez forrásokat kell rendelni, ezért fontos, hogy 2013 után ne csökkenjen az agrárbüdzsé nagysága.

A képviselők élénk érdeklődést mutattak aziránt, hogy az agrártanács elnöke hogyan képzeli el a közvetlen jövedelemtámogatások egyes tagállamok és régiók között történő igazságos újraelosztását. A magyar miniszter csak annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy méltányos alapon kell újraosztani a támogatásokat, a fokozatosság elvének figyelembe vételével és nagy körültekintés mellett.

Albert Dess (néppárti) fontosnak tartotta, hogy a támogatások kiegyenlítése során az első és a második, vidékfejlesztési pillér egészét nézzék, ne csak a direkt támogatások mértékét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamokon belül olykor még nagyobb a szóródás a hektáralapú támogatás mértékében, mint az egyes országok között.

Fazekas úgy vélte, hogy tisztázni kell az alapfogalmat, hogy milyen szempont alapján húzzanak felső határt a támogatásoknak: a terület nagysága, esetleg értéke, vagy a foglalkoztatás alapján, vagy pedig ezek kombinációja révén. Arról is dönteni kell, hogy mire használjuk fel az így megmaradt összeget.

Az agrártanács soros elnöke szerint a kistermelők támogatását is biztosítani kell, felkínálva nekik az esélyt arra, hogy nőhessenek. Albert Dess, a leendő parlamenti jelentéstevő szerint a direkt támogatások meghatározott hányadát (például 5 százalékát) eleve a kistermelők számára különítenék el, de azt a nagy különbségek miatt már a tagállamok döntenék el, hogy melyik országban, ki minősül kistermelőnek.

Fontosnak nevezte, hogy az aktív termelők kapják a támogatásokat, de elismerte, hogy ezt nem könnyű meghatározni. Ezért megfontolandónak tartotta, hogy inkább azt definiálják, ki nem számít aktív termelőnek.

A tanács soros elnöki tisztét betöltő politikus ugyan javulást lát a tejágazatban, de úgy véli, hogy a válságot kiváltó okok nem szűntek meg. Ezért a magyar fél év alatt gyors előrehaladást szeretne elérni a tejszektort érintő kérdésekben, az állattenyésztésnél és azon belül is az ugyancsak válságos időket átélő sertéságazatnál pedig a tejszektor mintájára kíván előrehaladást elérni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?