Fazekas: csak az aktív termelők kapjanak támogatásokat

agrarszektor.hu
Erős közös agrárpolitikát szorgalmazott az EP mezőgazdasági szakbizottságában tartott programismertetőjén a magyar vidékfejlesztési tárca vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az ambiciózus célokhoz megfelelő pénzügyi háttér is kell - írja a BruxInfo.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Fazekas Sándor szerint, ha az a cél, hogy az EU élelmiszerekből önellátó legyen, helyt álljon a fokozódó nemzetközi versenyben, magas minőségű termékeket állítson elő és közben a vidék megőrzését is szavatolja, akkor ehhez forrásokat kell rendelni, ezért fontos, hogy 2013 után ne csökkenjen az agrárbüdzsé nagysága.

A képviselők élénk érdeklődést mutattak aziránt, hogy az agrártanács elnöke hogyan képzeli el a közvetlen jövedelemtámogatások egyes tagállamok és régiók között történő igazságos újraelosztását. A magyar miniszter csak annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy méltányos alapon kell újraosztani a támogatásokat, a fokozatosság elvének figyelembe vételével és nagy körültekintés mellett.

Albert Dess (néppárti) fontosnak tartotta, hogy a támogatások kiegyenlítése során az első és a második, vidékfejlesztési pillér egészét nézzék, ne csak a direkt támogatások mértékét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamokon belül olykor még nagyobb a szóródás a hektáralapú támogatás mértékében, mint az egyes országok között.

Fazekas úgy vélte, hogy tisztázni kell az alapfogalmat, hogy milyen szempont alapján húzzanak felső határt a támogatásoknak: a terület nagysága, esetleg értéke, vagy a foglalkoztatás alapján, vagy pedig ezek kombinációja révén. Arról is dönteni kell, hogy mire használjuk fel az így megmaradt összeget.

Az agrártanács soros elnöke szerint a kistermelők támogatását is biztosítani kell, felkínálva nekik az esélyt arra, hogy nőhessenek. Albert Dess, a leendő parlamenti jelentéstevő szerint a direkt támogatások meghatározott hányadát (például 5 százalékát) eleve a kistermelők számára különítenék el, de azt a nagy különbségek miatt már a tagállamok döntenék el, hogy melyik országban, ki minősül kistermelőnek.

Fontosnak nevezte, hogy az aktív termelők kapják a támogatásokat, de elismerte, hogy ezt nem könnyű meghatározni. Ezért megfontolandónak tartotta, hogy inkább azt definiálják, ki nem számít aktív termelőnek.

A tanács soros elnöki tisztét betöltő politikus ugyan javulást lát a tejágazatban, de úgy véli, hogy a válságot kiváltó okok nem szűntek meg. Ezért a magyar fél év alatt gyors előrehaladást szeretne elérni a tejszektort érintő kérdésekben, az állattenyésztésnél és azon belül is az ugyancsak válságos időket átélő sertéságazatnál pedig a tejszektor mintájára kíván előrehaladást elérni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?