Brüsszel jóváhagyta a mezőgazdasági termelők állami támogatását

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság az év végéig meghosszabbította annak a programnak az időtartamát, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország legfeljebb 15 ezer euró értékű támogatást nyújtson a mezőgazdasági termelőknek. A támogatás azokon a gazdákon segítene, akik a gazdasági válság következtében nehéz helyzetbe kerültek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2010 júniusában az Európai Bizottsághoz, majd szeptemberben az Európai Unió Tanácsához fordult azzal a kéréssel, hogy a Bizottság hosszabbítsa meg a mezőgazdasági termelő vállalkozásoknak nyújtható átmeneti állami támogatásról (15 000 euró) szóló közleményét, amely 2010 végéig volt hatályban. A magyarországi kezdeményezést több tagállam is támogatta. A 15 000 eurós lehetséges átmeneti állami támogatásról a Bizottság eredetileg 2009-ben döntött - olvasható a Kormany.hu-n.

A magyar kezdeményezést is figyelembe véve a az átmeneti állami támogatási lehetőség hosszabbítása mellett határozott. A döntés értelmében a 2011. március 31-ig benyújtott kérelmek alapján a tagállamok 2011 végéig átmeneti állami támogatást nyújthatnak a mezőgazdasági termelő vállalkozásoknak. A lehetséges 15 000 eurós összegből az uniós szabályok értelmében le kell vonni a már előzőleg megítélt maximum 7 500 eurós mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásokat.

Az egyes tagországok azonban csak előzetes európai bizottsági jóváhagyás esetén élhetnek a lehetőséggel. Magyarország az elsők között, még 2010 decemberében jelentette be szándékát az Európai Bizottságnak, és a testület legfrissebb döntése értelmében Franciaország mellett első tagállamként kapta meg a jóváhagyó határozatot.

Mindezek alapján - a költségvetési helyzet függvényében - a Vidékfejlesztési Minisztérium konkrét átmeneti állami támogatási jogszabályokat adhat ki. Addig is az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, valamint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a 2011. március 31-ig beérkezett támogatási kérelmek alapján átmeneti állami támogatásnak minősülő kezességet vállalhat mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások kölcsön- vagy lízingszerződéseihez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?