Brüsszel jóváhagyta a mezőgazdasági termelők állami támogatását

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság az év végéig meghosszabbította annak a programnak az időtartamát, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország legfeljebb 15 ezer euró értékű támogatást nyújtson a mezőgazdasági termelőknek. A támogatás azokon a gazdákon segítene, akik a gazdasági válság következtében nehéz helyzetbe kerültek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2010 júniusában az Európai Bizottsághoz, majd szeptemberben az Európai Unió Tanácsához fordult azzal a kéréssel, hogy a Bizottság hosszabbítsa meg a mezőgazdasági termelő vállalkozásoknak nyújtható átmeneti állami támogatásról (15 000 euró) szóló közleményét, amely 2010 végéig volt hatályban. A magyarországi kezdeményezést több tagállam is támogatta. A 15 000 eurós lehetséges átmeneti állami támogatásról a Bizottság eredetileg 2009-ben döntött - olvasható a Kormany.hu-n.

A magyar kezdeményezést is figyelembe véve a az átmeneti állami támogatási lehetőség hosszabbítása mellett határozott. A döntés értelmében a 2011. március 31-ig benyújtott kérelmek alapján a tagállamok 2011 végéig átmeneti állami támogatást nyújthatnak a mezőgazdasági termelő vállalkozásoknak. A lehetséges 15 000 eurós összegből az uniós szabályok értelmében le kell vonni a már előzőleg megítélt maximum 7 500 eurós mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásokat.

Az egyes tagországok azonban csak előzetes európai bizottsági jóváhagyás esetén élhetnek a lehetőséggel. Magyarország az elsők között, még 2010 decemberében jelentette be szándékát az Európai Bizottságnak, és a testület legfrissebb döntése értelmében Franciaország mellett első tagállamként kapta meg a jóváhagyó határozatot.

Mindezek alapján - a költségvetési helyzet függvényében - a Vidékfejlesztési Minisztérium konkrét átmeneti állami támogatási jogszabályokat adhat ki. Addig is az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, valamint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a 2011. március 31-ig beérkezett támogatási kérelmek alapján átmeneti állami támogatásnak minősülő kezességet vállalhat mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások kölcsön- vagy lízingszerződéseihez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?