2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Radikális ÁFA csökkentés kell a hazai élelmiszerpiacon!

agrarszektor.hu
Elkerülhetetlen a magyar piacon az alapvető élelmiszerek - a baromfi-, a tojás-, a sertés-, a tej- és a sütőipari termékek - ÁFA kulcsának csökkentése, mert a hatályos adómértékek a legális agrárgazdasági szereplők számára jelentős versenyhátrányt és értékesítési nehézségeket okoznak, így további munkahelyek elvesztésével fenyegetnek - hangzott el a meghatározó agrárágazati szervezetek ma tartott sajtótájékoztatóján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ma a sütőipari és a tejtermékekre 18 százalékos, az összes többi élelmiszerre 25 százalékos ÁFA vonatkozik. A helyzet tarthatatlanságára utal, hogy Magyarország - Dániával holtversenyben - a legmagasabb kulcsot alkalmazza az Európai Unió tagországai közül, és az itteni ÁFA terhelés jóval meghaladja a 10 százalék körüli átlagos uniós mértéket is.

Az ágazati szakmai szervezetek - a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - szorgalmazzák, hogy a kormány az alapvető élelmiszerek ÁFA tartalmát drasztikus módon, legalább 5-10 százalékra csökkentse. Egyetértenek a Vidékfejlesztési Minisztérium eddig megismert háttértanulmányaival, amelyek e termékkörben ugyancsak 5 százalékos ÁFA bevezetését tartanák indokoltnak. A szervezetek a megalapozott változtatások érdekében olyan munkacsoport létrehozását sürgetik, amely az érintett minisztériumok, ágazati szervezetek és szakértők részvételével a teljes adórendszert áttekintené, az adómérséklést pedig korrekt számításokkal előkészítené. Így a kormány az alapvető élelmiszereknél legkésőbb 2012. január 1.-től átgondolt ÁFA csökkentést hajthatna végre.

Az adómérséklés ma az egyetlen hatásos eszköz lenne arra is, hogy fékezni lehessen a belföldi élelmiszerdrágulást, amelyet a tavaly óta tartó alapanyagár-emelkedés idéz elő. A fogyasztói árak növekedése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, és előreláthatóan a következő időszakban is folytatódik, ha nem születnek hathatós kormányzati intézkedések. A további élelmiszerdrágulás leginkább azokat az alacsony jövedelmű rétegeket érintené, akik keresete az idén bevezetett, 16 százalékos szja és az egyéb adózási változások miatt egyébként is csökkent. Így a kormány e fogyasztói körben az élelmiszerek ÁFA-jának mérséklésével kompenzálhatná az adórendszeri átalakítás kedvezőtlen hatásait.

A 25 százalékos ÁFA kulcs további komoly hátránya, hogy az agrárpiaci szereplők jelentős részét a feketegazdaság felé tolta, rontva a legális vállalkozói szféra üzleti esélyeit. A visszaélések miatt a gabona- és az élelmiszerpiacon mára kettős árrendszer alakult ki. A törvénytelen forgalmazás az alapvető élelmiszerek esetében 100 milliárd forinton felüli ÁFA kiesést okozhat évente a költségvetésnek, és további állami veszteségek származnak abból, hogy az illegálisan működő cégek nem fizetik meg az egyéb közterheket sem. A szürke- és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében több ágazati szervezet - a Baromfi Termék Tanács kezdeményezésére - tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) együttműködési megállapodást kötött, amelynek eredményeként a NAV az idei első negyedévben harminckét büntetőeljárást indított. Az adóhivatal szerint a legális gazdasági szereplők alapvető érdeke, hogy a bűncselekményekkel tisztességtelen előnyhöz jutó vállalkozásokat törvényes eszközökkel ki lehessen szorítani a piacról. A hatósági fellépésen túl azonban az igazi visszatartó erőt az jelentené, ha az ÁFA az élelmiszergazdaságban érzékelhetően csökkenne.

A baromfiágazatban a következő áremelési hullám június elejére várható - állapította meg Bárány László, a BTT elnöke. A mintegy 15 százalékos eddigi alapanyagár-emelkedés jórészt beépült a fogyasztói árakba is, júniusban pedig további 7-8 százalékos drágulás valósulhat meg. Az árnövelések állami beavatkozások nélkül fogyasztáscsökkenéshez vezethetnek, és ez a költségvetési adóbefizetések visszaesését vonhatja maga után. Ezért az ÁFA mérséklés összességében a hazai büdzsére is jótékony hatással lenne, ha a baromfitermék-drágulás megfékezésével a fogyasztás visszaesését megállítaná. Az étkezési tojást előállító vállalkozásoknak - az alapanyagárak emelkedésén túl - további problémákkal (az állatjóléti előírások miatti technológiacserével, a hátrányos importtal) is szembe kell nézniük, így termékeik alacsonyabb adóztatása szinte az egyetlen túlélési esélyt jelentheti a számukra.

Mintegy 30 százalékkal nőttek az utóbbi időszakban az élő sertések előállítási költségei, mert a takarmányár-robbanás csökkenő mennyiségi kínálattal párosult - húzta alá Iczkovits László, a VHT elnökégi tagja. A mai helyzet az egyébként is erős feketegazdaság továbbitérnyerését szolgálja, amely a legális vágóhidak feldolgozási tevékenységét szűkíti, a sertéstermelőket pedig árnyomás alatt tartja. A VHT szerint ezért alapvető fontosságú, hogy meg lehessen állítani a magyar sertéshúsok és a belőlük készült termékek belföldi keresleti hanyatlását. Ehhez az ÁFA kulcs csökkentése az egyik fontos eszköze lehetne, mivel e lépés az ágazatban gyors "kifehéredési láncot" indítana el. A VHT nem kér további költségvetési forrásokat, de sürgeti az elfogadott támogatások időbeni kifizetését és a kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelkonstrukciók meghirdetését. Emellett szorgalmazza, hogy a kormány a magyar termékek versenyképességét minden eszközzel javítsa.

Alig lábalt ki a tejágazat az egész Európát sújtó válságból, máris óriási nehézségekkel kell szembenéznie - hangsúlyozta Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora.

Mára az áruhiány miatt a hazai takarmánykészlet elérte a kritikus szintet, és ez önmagában is árfelhajtó hatást fejt ki. A fehérjetakarmányok és az energiahordozók árának folyamatos növekedése tovább súlyosbítja a helyzetet, aránytalan terhet róva a tejtermelőkre és feldolgozókra. Az is áremelést indukálhat, hogy nőtt az uniós kereslet a magyar tej iránt.

Mindezek kikényszerítik a tejfelvásárlási, a tejipari átadási és a fogyasztói árak emelkedését. Ha az inputköltségek növekedését az árakban nem lehet érvényesíteni, a tejágazatban ismét válsághelyzet alakulhat ki - állapította meg Bakos Erzsébet.

A szürke- és a feketegazdaságban megtermelt tej ma is piaczavaró tényező, és az elmúlt években rohamszerűen nőtt a tejfelvásárlói-tejforgalmazói nepperek száma. Eközben az akciós áron beáramló, többségében kommersz tejtermékek importja több mint hatszorosára nőtt a csatlakozás előtti évhez viszonyítva. A legnagyobb importnyomás a fogyasztói tejnél, a sajtnál és a savanyított tejkészítményeknél jelentkezik. A tejtermékimport 80 százaléka Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból származik.

Változatlan nettó átadási árakat feltételezve érzékelhető árcsökkentést jelentene a lakossági fogyasztói árakban, ha a sütőipari termékek 18 százalékos ÁFA kulcsa 5 százalékra mérséklődne - szögezte le Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ehhez azonban az is kellene, hogy a kereskedelem ne nyelje le az ÁFA csökkentés jelentős részét, illetve ne emelje 20 százalék feletti, ma is magas saját árrését.

Varga László szerint a sütőiparnak segítséget jelentene, ha a liszt ÁFA tartalma is 5 százalékra csökkenne, mert a termeléshez kevesebb forgóeszközre lenne szükség. Emellett az ÁFA csökkentése - tette hozzá - a szürkegazdaság kifehérítésére is jótékonyan hatna. A sütőiparban ma 1060 legális vállalkozás 1100 termelő üzemet működtet. Az együttes iparági éves bruttó termelési érték eléri a 114 milliárd, a befektetett tőke pedig a 42 milliárd forintot.

A szakágazat 24 ezer főt foglalkoztat 125 ezer forintos bruttó havi keresetszint mellett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31