Itt a nagy terv: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Belgiumban?

Itt a nagy terv: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Belgiumban?

agrarszektor.hu
Frank Vandenbroucke belga miniszterelnök-helyettes javaslata szerint a kormánynak minden évben egy élelmezési tervet kellene készítenie, ami a lakosság egészséges táplálkozási szokásainak megerősítését szolgálná. Ennek a tervnek pedig része kellene, hogy legyen a zöldségek és gyümölcsök jelenlegi 6%-os forgalmi adójának eltörlése, azaz a belga kormány is követné a holland példát, legalábbis szándéknyilatkozat szintjén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány megbízásából készült számítások szerint a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA bevezetése évi 54 eurót (kb. 21500 Ft-ot) spórolna meg az egyes háztartások szintjén. Ezt a javaslatot egyébként Vincent Van Peteghem pénzügyminiszter már korábban felvetette a belga adórendszer reformjával kapcsolatos elképzelések egyik lehetséges elemeként - írja a FruitVeB. Barbara Creemers zöldpárti képviselő szerint a belgák háztartások évente nagyságrendileg 1000 eurót (400 ezer Ft-ot, azaz havi 33 ezer Ft-ot) költenek zöldségek és gyümölcsök vásárlására.

A mostani helyzetben, amikor az előző évhez képest ezek a termékek átlagosan 5,8%-kal drágultak az inflációs nyomás miatt, a képviselő szerint egyes háztartások számára egyszerűen túl drágák lettek ahhoz, hogy naponta vásárolhassanak friss árut. A zöldség-gyümölcs áfa eltörlése a javaslat szerint hozzájárulna ahhoz, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára is hozzáférhetőbb legyen a változatos, egészséges étrend. Megjegyzendő, hogy a belgák körülbelül fele túlsúlyos, ami a szakértők gyakran a szegénységgel és az egészségtelen táplálkozással hoznak összefüggésbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31