Nagy dobásra készül az olasz kormány: jöhet a 0%-os élelmiszeráfa az országban?

Nagy dobásra készül az olasz kormány: jöhet a 0%-os élelmiszeráfa az országban?

agrarszektor.hu
A leköszönő Draghi-kabinet 0%-ra csökkentené az alapvető élelmiszerek ÁFA-terhét, de ez zöldségekre és gyümölcsökre egyelőre nem vonatkozik. Július 21-én Sergio Mattarella olasz államfő Mario Draghi miniszterelnök lemondását követően feloszlatta a parlamentet, így megnyílt az út az előrehozott választások előtt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az államfő azonban felkérte Draghit arra, hogy az új, várhatóan ismét koalíciós kormány megalakulásáig ügyvivő miniszterelnökként tovább vezesse azt az államapparátust, amely éppen egy átfogó családtámogatási, ÁFA-csökkentéssel együtt járó csomagon dolgozott (és ezt a kormányválság kirobbanása nélkül valószínűleg már júliusban be is vezette volna) - írja a FruitVeB. Az új támogatási intézkedéscsomag egyik legfontosabb pontja az ÁFA-csökkentés, mely az Il Messaggero értesülései szerint a kenyér, a tészta, a liszt, a burgonya, a tej és az olívaolaj forgalmi adójának lenullázását jelentené. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tervek szerint a marha-, borjú- és csirkehús, a pácolt húsok, a friss hal, a tojás, a csokoládé és a fagylalt áfáját 10%-ról 5%-ra csökkentik majd, de a gyümölcsök és zöldségek jelenlegi 4%-os ÁFA-tartalmának további enyhítése nem szerepel a javaslatban. Mégsem biztos, hogy a belföldi zöldség-gyümölcs forgalomra nem lesz hatással a mostani rendelettervezet, mivel az ügyvivő kormány egy másik lehetőséget is mérlegel: az ÁFA-csökkentés helyett vagy mellett a családoknak egy 200 eurós támogatás juttatásáról is vitatkoznak a politikusok és a gazdasági szakértők. Az infláció elszabadulása Olaszországban új szintre lépett, amelyen a kormányválságról szóló hírek finoman szólva sem javítanak. Az Olasz Statisztikai Hivatal, az Istat jelentése szerint egy év alatt a paradicsom 19,4%-kal, a friss gyümölcsök átlagosan 10,8%-kal, de például az őszibarack 18,4%-kal drágult. A kormányzat szerint félő, hogy a zöldségek és gyümölcsök 4%-os ÁFA-tartalmának lenullázásából a fogyasztók semmit sem éreznének.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?