Nagy dobásra készül az olasz kormány: jöhet a 0%-os élelmiszeráfa az országban?

agrarszektor.hu
A leköszönő Draghi-kabinet 0%-ra csökkentené az alapvető élelmiszerek ÁFA-terhét, de ez zöldségekre és gyümölcsökre egyelőre nem vonatkozik. Július 21-én Sergio Mattarella olasz államfő Mario Draghi miniszterelnök lemondását követően feloszlatta a parlamentet, így megnyílt az út az előrehozott választások előtt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Az államfő azonban felkérte Draghit arra, hogy az új, várhatóan ismét koalíciós kormány megalakulásáig ügyvivő miniszterelnökként tovább vezesse azt az államapparátust, amely éppen egy átfogó családtámogatási, ÁFA-csökkentéssel együtt járó csomagon dolgozott (és ezt a kormányválság kirobbanása nélkül valószínűleg már júliusban be is vezette volna) - írja a FruitVeB. Az új támogatási intézkedéscsomag egyik legfontosabb pontja az ÁFA-csökkentés, mely az Il Messaggero értesülései szerint a kenyér, a tészta, a liszt, a burgonya, a tej és az olívaolaj forgalmi adójának lenullázását jelentené. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tervek szerint a marha-, borjú- és csirkehús, a pácolt húsok, a friss hal, a tojás, a csokoládé és a fagylalt áfáját 10%-ról 5%-ra csökkentik majd, de a gyümölcsök és zöldségek jelenlegi 4%-os ÁFA-tartalmának további enyhítése nem szerepel a javaslatban. Mégsem biztos, hogy a belföldi zöldség-gyümölcs forgalomra nem lesz hatással a mostani rendelettervezet, mivel az ügyvivő kormány egy másik lehetőséget is mérlegel: az ÁFA-csökkentés helyett vagy mellett a családoknak egy 200 eurós támogatás juttatásáról is vitatkoznak a politikusok és a gazdasági szakértők. Az infláció elszabadulása Olaszországban új szintre lépett, amelyen a kormányválságról szóló hírek finoman szólva sem javítanak. Az Olasz Statisztikai Hivatal, az Istat jelentése szerint egy év alatt a paradicsom 19,4%-kal, a friss gyümölcsök átlagosan 10,8%-kal, de például az őszibarack 18,4%-kal drágult. A kormányzat szerint félő, hogy a zöldségek és gyümölcsök 4%-os ÁFA-tartalmának lenullázásából a fogyasztók semmit sem éreznének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?