Művészetek Magtára nyílt Bódvaszilason

agrarszektor.hu
Bódvaszilason, augusztus 17-én, szerdán nyílt meg Közép-Kelet-Európa első természetművészeti központja, a Művészetek Magtára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A két volt magtári épület régebben az Eszterházy uradalom tulajdona volt, és több mint 2 millió euróból újult meg, uniós forrásból, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013“ keretében.
A műemléki oltalom alatt álló épületek ökoturisztikai hasznosítására összesen mintegy 561 millió forintnak megfelelő eurót nyert az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kifejtette, hogy a biztosított keretből a megye legnagyobb kiállítóterét hozták létre, amit közösségi létesítményként akarnak működtetni, egy nemzeti parkhoz hasonlóan.

A nyitóbeszédet Bódvaszilas Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mondta el, aki szerint a kultúra nem elhanyagolandó a gazdasággal szemben, hiszen csak egy erős kultúrával rendelkező országnak lehet csak szilárd, fejlődő gazdasága. Úgy gondolja, az unió helyes döntést hozott, amikor kulturális, és nem gazdasági intézményt hozott létre a helyszínen.


A központ célja egy alkotó- és kiállítótér, illetve egy természetművészeti gyűjtemény létrehozása. MagtArt néven otthont ad majd alkotótáboroknak, workshopoknak, előadásoknak, tárlatoknak, vegyíti a pedagógiai, a természetművészeti, turisztikai, tudományos és kulturális programokat. A vendégek, előadők és turisták elhelyezésére is van lehetőség, méghozzá a magtár tetőterében, ahol apartmanok üzemelnek.

Az első kiállítók közt van Alan Sonfist (USA), Ko Seug-hyun (Korea), Liu Po-chun (Tajvan), Pál Péter (Románia), Anke Mellin (Németország), Ahmad Nadalian (Irán), Bukta Imre (Magyarország), Erőss István (Magyarország), Pokorny Attila (Románia), Szigeti Gábor Csongor (Magyarország), Balázs Péter (Magyarország), Takács Máté (Magyarország), Tomas Gugyela (Szlovákia).

A Művészetek Magtára ingyenesen látogatható augusztus 17-től - írja a kormany.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03