Minden idők legnagyobb veszteségét szenvedhetik el az amerikai biztosítók a szárazság miatt

agrarszektor.hu
Akár 18 milliárd dollár is lehet az amerikai biztosítók mezőgazdasági kártérítések miatt elszenvedett vesztesége, amiből 14 milliárd dollárt a szövetségi kormány fizet. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a szárazság elpusztította az ország kukorica-termőterületeinek 87 százalékát, a szójatermő-területeknek pedig a 85 százalékát. Magyarországon a mezőgazdasági károk jelenleg 400 milliárd forintra rúgnak a MOSZ szerint, ami kétszer annyi, mint egy hónappal ezelőtt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A biztosítási szektor minden idők legnagyobb veszteségét szenvedi el az Amerikában több mint félévszázada nem látott szárazság miatt, ami elpusztítja az ország több milliárd dolláros kukorica és szójabab termését, és így hatalmas kártérítéseket kell a biztosítóknak kifizetniük, írta a Financial Times.

A biztosítók a veszteségük egy részét visszakapják, mivel az amerikai szövetségi kormány viszontbiztosítja a kockázatuk egy részét, illetve a kormány állja a farmerok magáncégeknek fizetett biztosítási díjaikat is.

Katasztrofális a helyzet

A University of Illions agrárközgazdászai szerint a szárazság miatti kártérítés idén körülbelül 30 milliárd dollárra rúg majd, amiből nagyjából 18 milliárd dollár lesz a veszteség. Ebből 14 milliárdot kifizet az amerikai kormány, míg a - tőzsdén nem jegyzett - magánbiztosítók 4 milliárd dolláros veszteséget szenvednek el. A Standard&Poor hitelminősítő szerint azonban a magánbiztosítók vesztesége akár 5 milliárd dollár is lehet.

"A szárazság egyszerűen egy katasztrofális esemény" - nyilatkozta Gregory W. Locfaft, a Morgan Stanley New York-i biztosítási elemzője egy, az ügyfeleknek nem rég szétküldött értesítésben, ami szerint ez lehet minden idők legnagyobb biztosítási (és termény) vesztesége.

A University of Illions két közgazdásza, Gary Schitkey és Bruce Sherrick arra is felhívta a figyelmet, hogy jónéhány terménybiztosítást kínáló biztosító tőzsdén jegyzett cégek tulajdonában van, akik egyelőre még nem mérték fel a leányvállalataik miatt elszenvedett veszteségeik mértékét.

Jól jön most a diverzifikáltabb portfólió

A New York-i tőzsdén jegyzett Ace Limited svájci biztosító szerint ha megvalósul a cég szerinti "legrosszabb forgatókönyv" , akkor nagyjából 268 millió dolláros veszteségük lesz, míg a Munich Re biztosító, ami a világ legnagyobb viszontbiztosítási cége, 160 millió eurós veszteséggel számol. Dom Addesso, a Heartland Crop Insurance nevű biztosítót is birtokló Everest Re Group elnöke arról beszélt nemrég egy konferencián a befektetőknek, hogy a cég szolgáltatási között a terménybiztosítás az, ami a legnagyobb mértékben rontja az eredményeiket.

A Moody's szerint a többi nagy kitettségű biztosító terménybiztosítás szempontjából az ausztrál QBE, az American Financial, a Wells Fargohoz tartozó Rural Community, és az Allainz által tulajdonolt Firemen's Fund. A hitelminősítő azt is megjegyzi, hogy az olyan kisebb biztosítók, amelyeknek a fő fókusza a mezőgazdasági biztosítások, vagy azon belül is a veszteségekkel sújtott ágazatok, mint például a Rural Community vagy a Farmers Mutual, illetve a John Deere egyik leányvállalat, sokkal sérülékenyebbek mint a termékek szempontjából diverzifikáltabb szektortársaik.

A veszteségek pontos összege csak év végén derül ki

Közgazdászok szerint azonban a veszteségek pontos összege majd csak év végén, a negyedik negyedévben derül ki, miután a farmerek teljesen befejezték a betakarítást, illetve a kárszakértők végigjárták az ország összes kárigényét bejelentő gazdaságát. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a szárazság elpusztította az ország kukoricatermőterületeinek 87 százalékát, a szójatermő területeknek pedig a 85 százalékát. Közben a magánbiztosítók már elkezdték kalkulálni a teljes portfóliójuk veszteségeit, és néhány cég már le is csökkentett az idei évi profitkilátásait.
.
A több milliárd dolláros veszteség nem jön túl jókor az amerikai gazdaságnak, mivel a törvényhozók épp most készülnek elfogadni az új, ötévente esedékes Farm Törvényt. A fiskális szigor hívei már hónapokkal ezelőtt javasolták a terménybiztosítási programokra fordított kiadások csökkentését, amik valamilyen formában mindig is léteztek az 1930-as nagy gazdasági világválsága óta. A szárazság azonban megváltoztatta a politikusok eddigi nézeteit, és sokan közülük éppen a programkiterjesztését követelik.

Kétszer akkora kár mint egy hónapja

Magyarországon is az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, viharok és az utóbbi hónapokban elsősoban az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot. A mezőgazdasági termelők országos szövetségének adatai szerint a mezőgazdaságot ért kár eddig 400 milliárd forint, nyilatkozta Tóth István, a MOSZ főtitkára hétfőn az MTI-nek. Az aszály okozta kárt egy hónappal ezelőtt még csak valamivel több mint 200 milliárd forintra becsülték, azóta azonban sokat romlott a helyzet a tovább tartó csapadékhiány és hőség miatt. A kukoricatermésnek csak a felét lehet betakarítani, ami önmagában 200 milliárdos kiesés a gazdálkodóknak.

Az őszi kalászosok hozama is lényegesen csökkent az ötéves átlaghoz viszonyítva. Őszi búzából például 500 ezer tonnával, az összes többi növényből - árpából, zabból - pedig további mintegy 200 ezer tonnával kevesebb termés került a magtárakba az idén. Ez értékben további 40-50 milliárd forintos kárt jelent a MOSZ szerint.

A repcének 100 ezer hektárral, 200 ezer tonnával csökkent a termés mennyisége az aszály miatt. Ez 24 milliárd forinttal növeli az idei aszály okozta károkat. A tejtermelő gazdálkodók összesen 60-80 milliárd forintos kárt könyvelnek el, többek között a termeléscsökkenés, az állatok elhullása, a termékenység visszaesése miatt. Az állattartók helyzetét tovább rontja a takarmányárak 30-40 százalékos emelkedése, illetve az, hogy az állati termékek árai nem követték a takarmányozási költségek emelkedését.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?