Elégedetlen a Bankszövetség a földtörvénnyel

agrarszektor.hu
Kockázatosabb hitelezést, nehezebb finanszírozást eredményez jelenlegi formájában a földtörvény a Magyar Bankszövetség szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elsődleges probléma a Bankszövetség szerint, hogy a földbizottságok felállítására és működésére nem tartalmaz információkat a törvénytervezet. Ez már csak azért is aggályos, mert szerepük meghatározó, véleményük alapján megtagadható vagy módosításhoz köthető az adásvételi és haszonbérleti szerződések engedélyezése, de akár önkényesen kijelölhetnek vevőt illetve haszonbérlőt, ami roppant bizonytalanná teszi a hitelezési biztonságot.

Nem tartják jó megoldásnak a mezőgazdasági vállalkozások által művelhető terület 1200 hektárban történő maximalizálását sem, mivel ez a nagyüzemek esetében a hatékonyság romlását eredményezi, sok esetben az egyes támogatásokhoz kapcsolódó kötelezettségek (foglalkoztatás, állatlétszám, stb.) teljesíthetőségét veszélyezteti. A felső birtokmaximum alkalmazása, valamint - a haszonbérlet rendszerének átalakulásából adódóan - a hatályos bérleti szerződések lejártát követő bizonytalanság távlatokban nehezíti a gazdaságok forráshoz jutását.

Amennyiben ugyanis teljes bizonyossággal nem állapítható meg, hogy a hitelszerződés teljes futamideje alatt a hitelfelvevő rendelkezésére állnak a hitellimit megállapításakor használt termelő eszközök (jelen esetben a termőföld), úgy vagy csak a biztos rendelkezésre állási időn belül (a haszonbérleti szerződés időtartama) nyújtható hitel, vagy a limit megállapítása során nem vehető figyelembe a bizonytalan tényezőből származó jövedelme. A szervezet részletes indoklással ellátott véleményét eljuttatta a szaktárca részére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58