Elégedetlen a Bankszövetség a földtörvénnyel

agrarszektor.hu
Kockázatosabb hitelezést, nehezebb finanszírozást eredményez jelenlegi formájában a földtörvény a Magyar Bankszövetség szerint.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Elsődleges probléma a Bankszövetség szerint, hogy a földbizottságok felállítására és működésére nem tartalmaz információkat a törvénytervezet. Ez már csak azért is aggályos, mert szerepük meghatározó, véleményük alapján megtagadható vagy módosításhoz köthető az adásvételi és haszonbérleti szerződések engedélyezése, de akár önkényesen kijelölhetnek vevőt illetve haszonbérlőt, ami roppant bizonytalanná teszi a hitelezési biztonságot.

Nem tartják jó megoldásnak a mezőgazdasági vállalkozások által művelhető terület 1200 hektárban történő maximalizálását sem, mivel ez a nagyüzemek esetében a hatékonyság romlását eredményezi, sok esetben az egyes támogatásokhoz kapcsolódó kötelezettségek (foglalkoztatás, állatlétszám, stb.) teljesíthetőségét veszélyezteti. A felső birtokmaximum alkalmazása, valamint - a haszonbérlet rendszerének átalakulásából adódóan - a hatályos bérleti szerződések lejártát követő bizonytalanság távlatokban nehezíti a gazdaságok forráshoz jutását.

Amennyiben ugyanis teljes bizonyossággal nem állapítható meg, hogy a hitelszerződés teljes futamideje alatt a hitelfelvevő rendelkezésére állnak a hitellimit megállapításakor használt termelő eszközök (jelen esetben a termőföld), úgy vagy csak a biztos rendelkezésre állási időn belül (a haszonbérleti szerződés időtartama) nyújtható hitel, vagy a limit megállapítása során nem vehető figyelembe a bizonytalan tényezőből származó jövedelme. A szervezet részletes indoklással ellátott véleményét eljuttatta a szaktárca részére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?