Nincs alternatívája az áfa-csökkentésnek

Agrárszektor
Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése nem véletlenül kerül elő egyre sűrűbben, az érintett ágazatok helyzete egyre tarthatatlanabbá válik a szakmai szervezetek szerint. Az eddigi tárgyalásokat ugyan biztatónak értékelik, ám a kitűzött cél teljesülésére még messze nincs garancia.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei aszály következtében az égbeszökő termény és takarmányárak problémája bármelyik egészségesen működő, erős ágazatra komoly csapást jelentett volna, a hazai élelmiszeriparra és a kapcsolódó területekre márpedig közel sem alkalmazhatók ezek a jelzők. A rendszerváltás majd később az EU-csatlakozás óta gyakorlatilag a hirtelen megváltozott körülmények között keresi a helyét továbbra is, folyamatosan birkózva a megelőző időszak komoly versenyhátrányt eredményező örökségével. 2012 tulajdonképpen egy a hazai élelmiszeripar, ezáltal a magyarországi élelmiszerbiztonság tarkójához szorított pisztoly, melyet vagy sikerül záros határidőn belül félrelökni, vagy óhatatlanul elsül.

Nincs már hova hátrálni

EU-tanulmány készül a csökkentett áfáról
Az Európai Bizottság október elején jelentette be egy átfogó vizsgálat készítését, melynek keretében arra keresik a választ, milyen hatásokkal járnak a kedvezményes áfakulcsok. "Ideje górcső alá venni a kedvezményes áfakulcsokat. A tagállamoknak új forrásokra van szükségük, a vállalkozásoknak pedig egyszerűbb adórendszerre. A kérdés az, hogy egyes kedvezményes áfakulcsok elérik kitűzött céljukat, vagy több kárunk származik belőlük, mint hasznunk" - idézi a közlemény Algirdas Semetát, a bizottság adóügyekért felelős tagját.

A bizottság meglátása szerint a számos kedvezményes kulcs alkalmazása miatt a tagállamok bevételtől esnek el. Az intézmény olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek eredménye szerint az általános áfakulcsot akár 7,5%-kal is lehetne csökkenteni bevételkiesés nélkül abban az esetben, ha az összes kedvezményes adókulcsot eltörölnék.

“Minden agrár jellegű termékpályára igaz, hogy az élelmiszergyártás meghatározó felvevő piaca a hazai fogyasztás. Nyáron a takarmányárakban bekövetkezett drasztikus emelkedést az élőállat termelők továbbhárítani kényszerülnek a feldolgozók felé, akik vagy érvényesíteni tudják azt kereskedelmi átadási áraikban, vagy a termelés csökkentésére, illetve megszüntetésére kényszerülnek." -foglalta össze problémát Menczek Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

A hazai szakmaközi szervezetek szerint csak egyetlen olyan módszer van, mellyel gyors és látványos eredményeket lehet produkálni, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével. A megvalósulás érdekében már hónapok óta, a Vidékfejlesztési Minisztériummal szorosan együttműködve komoly előkészítő munka zajlik, melynek legutóbbi mozzanata a baromfi, a tej, valamint a vágóállat és hús terméktanácsok leve, amiben az illetékes, azaz a mezőgazdasági valamint a gazdasági és informatikai bizottságok elnökeit kérték a téma napirendi pontra tűzésére a soron következő bizottsági üléseken. "A félreértések elkerülése végett fontosnak tartjuk azokat is kellő mélységben tájékoztatni, akik véleménye releváns a döntés-előkészítésben. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nehéz és komoly előkészítést igénylő döntés lenne, különösképpen ezért fontos a széleskörű tájékoztatás, amitől egyben a döntés-előkészítés felgyorsítását is várjuk." - mondta el megkeresésünkre Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazagtója. Hozzátette, az élelmiszeripari ágazatoknak nincs hova tovább hátrálniuk, sorra zárnak be a termelő üzemek. Amennyiben elmarad 2013-ban az áfa-csökkentés, munkahelyek tízezrei szűnnek meg.

Az egyetlen járható út

Lukács László szerint az áfa-csökkentésnek egész egyszerűen nincs alternatívája. Az áfa-csalások ellen irányuló egyéb intézkedések csak részeredményeket hozhatnak, de a problémát nem oldják meg. Nincs egyetlen más megoldásnak sem olyan hatása, ami a hazai legális élelmiszeripari vállalkozások versenyhelyzetét javítaná és az élelmiszerinfláció-nyomást is enyhítené egyben.

Kérdés persze, milyen áron? Az Ernst & Young nemrégiben tanulmányt készített a "Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért" felkérésére az áfa-csökkentés lehetséges hatásairól. Ennek tanulsága szerint a jelenleg elérhető 5 százalékos kulcs 10 százalékra emelése, illetve a kedvezményezett termékek körének kiszélesítése következtében jelentősen emelkedhetnének az adóbevételek, és hatékonyabban lehetne kordában tartani az élelmiszerárakat és az inflációt is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?