140 milliárdnyi támogatás kifizetését kezdte meg ma az MVH

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közös, a Nyakas Pincészetben tartott sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter és Palkovics Péter, az MVH elnöke közösen indították el 2012-es évre szánt területalapú támogatások (SAPS)fennmaradó hányadát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint azt Palkovics Péter elmondta, minden eddiginél nagyobb keret került most szétosztásra, melynek összege eléri a 294 milliárd forintot, vagyis az elmúlt 3 évben mintegy 30 százalékkal nőtt. Az Unió által jóváhagyott 4,829 millió hektár SAPS bázisterületet figyelembe véve egy hektárra mintegy 59 744,7 forint jutott, a támogatásban közel 175 ezer gazdálkodó részesült. Hozzátette, a támogatás jövőre ismét hozzávetőlegesen 10 százalékkal növekszik majd, az MVH előzetes kalkulációi szerint hektáronként 233 euró lesz az összeg.

A most elindított kifizetések túlnyomórésze még a hónap végéig lezárul, azaz februárra már a pályázók közel 98 százaléka a teljes összeg birtokában lesz, a többiek február illetve március folyamán juthatnak a pénzükhöz. Az MVH elnöke ugyanakkor megjegyezte, idén is lesznek olyanok, akik csak április magasságában kapják meg a támogatási összeget, ezekben az esetekben jellemzően birtokvita húzódik az ügy hátterében, lezárulásukkal természetesen azonnal megindul a kifizetés. Az igénylések hibaszázaléka kapcsán Palkovics Péter elégedettségének adott hangot, hogy a fejlesztések, a precíz felkészítési és feldolgozói munka eredményeképpen idén először csokkent egy százalék alá, pontosabban 0,7 százalékra a rosszul beadott kérelmek aránya, azaz az Unió részéről is legfeljebb csak minimális kifogások érhetik az odaítélt támogatások jogszerűségét.

Az MVH által folyósított egyéb támogatások kapcsán Palkovics Péter elmondta, az MVH januárban agrár-környezetgazdálkodás (AKG) támogatásra 8 milliárd, kedvezőtlen adottságú területek támogatására 1,3 milliárd, míg Natura 2000 gyepterületek támogatására 1,4 milliárd forintot fizet ki. A borászati fejlesztésekre szánt pályázatokról szólva az MVH elnök úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt két év aluligényléseivel szemben idén a mintegy 4 millió eurós keretre 5,8 milliós igény jelentkezett. Az MVH ebben az esetben a beérkezés sorrendjében bírálja el a beérkezett pályázatokat, az idei keretből kiszorulókat pedig az idei év októberében meghírdetendő időszak elejére veszik, így senki nem esik el a támogatástól, legfeljebb időben tolódik el a teljesítés.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55