Szélsőséges időjárás növeli a biztosítások iránti keresletet

agrarszektor.hu
Nem érdemes alacsony hozamértékekkel spórolni a biztosításon, komoly veszteséget jelenthet egy esetleges káreset során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaságból élőknek a természeti erőknek való kitettség nem újdonság, de úgy tűnik, évről-évre egyre erősödő kockázati tényezőnek bizonyul. A téli csapadékos hónapok után az elmúlt egy hónapban az áradás és belvíz kihívásával kerültünk szembe. Árterületre nem lehet biztosítást kötni, azonban a védelmi gát mögötti ún. "mentett" területen fekvő mezőgazdasági területekre már igen. A belvíz szintén nem biztosítható kockázat, a biztosítási szakemberek véleménye szerint az ilyen típusú területek fekvése esetén a gazdák is tudják, hogy egy-egy csapadékosabb időszakot követően belvíz alakulhat ki, így általában azokat a területeket nem is művelik, inkább pl. legelőként hasznosítják.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt a mezőgazdasági biztosítások iránt is fokozatosan nő a kereslet, leggyakrabban jégverésre, tűz- és aszálykárokra kötnek biztosítást a termelők.

"Egy-egy vihar, felhőszakadás vagy épp aszály sok termelő több hónapnyi munkáját, befektetését és megélhetését teheti tönkre. A Groupama Garancia Biztosító mezőgazdasági kárszakértőinek tapasztalata szerint, ahogy nő az üzemméret, azzal arányosan valószínűsíthető, hogy rendelkezik a vállalkozás mezőgazdasági biztosítással is. Ezeknél a cégeknél a gazdasági szemlélet erősebb és a kockázatok is nagyobb értékűek."- mondta el Füzesi Dániel, a Groupama Garancia Biztosító szakértője, és a Mabisz mezőgazdasági tagozatának vezetője.

A gazdák anyagi terheit csökkenti, hogy tavaly óta állami támogatást is lehet kérni ezekre a biztosításokra, ami 2012-ben megkésve lépett hatályba, ezért a támogatási keretnek mindössze a 30%-ával éltek a gazdák. Idén várhatóan ezekben a hetekben indul el a dömping, valószínűleg sokkal több termelő értesült már a növénybiztosítás támogatási lehetőségéről, az egyes szerződésfajtákról. Az A, B és C típusú államilag támogatott díjú mezőgazdasági biztosításban csomagonként más növények és más kockázatok vannak, így a termelők maguk választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.

A szegmensben a Groupama Garancia Biztosítónál tavaly 500 körüli szerződést kötöttek a termelők, idén a szerződés darabszám megduplázását tűzte ki célul a biztosítótársaság. "Minden lehetséges csatornán felhívtuk a gazdák figyelmét a biztosításra, edukációs eszközökkel segítjük a döntést, szerződéskötést. Együttműködünk a Falugazdász Hálózattal, mivel a termelők leginkább a falugazdászokhoz fordulnak pályázati, támogatási kérdéseikkel, ezért részt vettünk a képzésükben." - mondta el Füzesi Dániel.

A tavalyi évben a pályázati rendszer hatékonyságát az is hátráltatta, hogy a termelők még nem ismerték az adatkezelés folyamatát, nehezen és későn voltak elérhetők az információk. Sajnos sokszor előfordult, hogy a gazdák a biztosítási díj csökkentése érdekében alacsonyabb hozamadatokat és értéket adtak meg, pedig egy esetleges kár esetén így a tényleges kárértékhez képest elenyésző a kifizetett összeg. "A falugazdászokkal való egyeztetések során külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy a termelők megismerjék a díjtámogatási mechanizmust és az adatszolgáltatási határidőket. Nagyon fontos, hogy a termelők a hozamadatokat a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendelete szerint adják meg, és olyan egységáron, ami az önköltségi és várható piaci ár között marad. Egy esetleges káreset során az alulbiztosítottság komoly anyagi veszteséget okozhat a termelőknek, ráadásul mivel a támogatás keretében a díj felét a termelők visszakapják, nem érdemes kockáztatni. Ha mégis bármilyen kérdés felmerül a gazdákban, forduljanak a falugazdászokhoz vagy a biztosítók üzletkötőihez, ők segítenek a biztosítás kötésének folyamatában, amelynek a határideje május közepe."- mondta el dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Május 15-ét követően is igényelhető még díjtámogatás a támogatható szerződésekre, azonban a késedelmes igénylés szankciókkal jár, napi egy százalékkal csökken a jogos támogatás összege. Ha azonban a termelő május 15-ig igényli a mezőgazdasági biztosítás díja után a támogatást, ám mégsem köt díjtámogatott szerződést, akkor szankció nélkül visszavonhatja igényét. Ilyen esetben mindenképpen jelezni kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé, hogy nem jött létre a támogatás jogalapjául szolgáló szerződés.

Magyarországon gyakorlatilag bármikor, akár késő tavasz és kora ősz között is számíthatunk arra, hogy egy-egy különösen hideg éjszaka során fagypont alá esik a hőmérséklet. "2011-ben az ország bizonyos régióiban a gyümölcsösök nagyon megsínylették a hajnali fagyokat, komoly károkat okozva. A támogatott termékek megjelenésének hatására a 2013-as biztosítási évben a Groupama Garancia Biztosító Zrt. kb. 3.500 ha ültetvényt biztosít tavaszi fagy kockázat ellen. Ez az elmúlt évekkel összehasonlítva nagyságrendi növekedést jelent." - mondta el tapasztalatai alapján dr. Máhig Attila.

Ha fagy következtében ment tönkre a termés, akkor nemcsak az állami kárenyhítési alapra számíthatnak a termelők, hanem a biztosítótársaságok gyorsaságára is, ugyanis a kárlezárást követően már 14 napon belül kifizetik a kártérítést, lehetőséget adva így arra, hogy a gazdák megújíthassák gazdálkodásukat a károsodott területeken is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?