Sok múlhat a megfelelő agrárbiztosításon

Sok múlhat a megfelelő agrárbiztosításon

agrarszektor.hu
A 2022-es aszálykárok után jelentőse visszaesett a magyarországi biztosítótársaságok kockázatvállalási kedve - mondta Hajgató Szilveszter, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. agrárszakértője a Portfolio Agrárium 2024 konferencián. A szakértő szerint emiatt a mérsékelt kockázatvállalás miatt nehéz biztosítási szerződést kötni a gyümölcsösökre, ültetvényekre. És bár a biztosítási szerződések a mezőgazdaságban némileg elavultak, a támogatott növénybiztosítási rendszer jól működik. Hajgató Szilveszter ugyanakkor úgy látja, hogy az elmúlt időszakban a gazdák rájöttek, hogy a biztosításokra igenis szükség van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hajgató Szilveszter szerint a 2022-es aszálykárokat követően jelentős visszaesés volt megfigyelhető a hazai biztosítók kockázatvállalási kedvében. Nehezen jutnak Európában viszontbiztosításhoz, ezáltal mérsékelt kockázatvállalás jellemző rájuk - mondta a szakember, hozzátéve, hogy emiatt az árverseny is kevesebb a piacon. Ebből kifolyólag viszont nehéz biztosítási szerződést kötni a gyümölcsösökre, ültetvényekre. Hajgató Szilveszter ugyanakkor úgy gondolja, a támogatott növénybiztosítási rendszer jól működik, de a gyümölcsösöknél nagyon meg kell fontolnia a gazdáknak, hogy felmondják-e a szerződéseiket, ugyanis ha így tesznek, lehet, nem tudnak hasonlóan kedvező feltételekkel új szerződéseket kötni. Az agrárszakértő szerint a mezőgazdaságban óriási problémát jelent, hogy a vagyon-, felelősségbiztosítási szerződések alulbiztosítottak és elavultak. Erre pedig figyelniük kell a termelőknek, mert ha már biztosítást fizetnek, akkor fontos, hogy az egy hasznosan elköltött költség legyen.

Egy alkusz cég abban tud segíteni az ügyfeleinek, hogy az ár-érték arányban az igényeiknek megfelelő biztosítást kínál, ezenkívül kockázatkezelésben és a biztosítási stratégia megállapításában tud szakértőként tanácsot adni

- emelte ki Hajgató Szilveszter.

A szakember szerint Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-nél javaslatokat tudnak tenni a megfelelő biztosítottsághoz, de tudnak segíteni a kárrendezés folyamatában is. A szakember beszélt arról is, hogy a cégnél a szerződések módosítását minden évben elvégzik, és folyamatosan kérik az ügyfelektől az adatszolgáltatást, a beruházások bejelentését és a biztosítási összegek módosítását.

Hajgató Szilveszter a gazdálkodóknak azt javasolta, hogy a szerződéseket minél előbb kössék meg, mert a biztosítási verseny csökkent, és a biztosítóknak korlátozott a befogadóképessége. Ez azt jelenti, hogy akik korábban kötnek biztosítást, azok jobb feltételekkel szerződhetnek. A szakember szerint az sem probléma, ha ezt később módosítani kell, mert azt a szezon végéig bármikor megtehetik a gazdák. Az agrárszakértő úgy látja, a gazdák az elmúlt években megtanulták, hogy a szélsőséges időjárási körülmények miatt biztosítást kell kötniük. És akinek lehetősége lesz rá, az élni is fog vele - jelezte Hajgató Szilveszter.

Címlapkép forrása: Molnár Zoltán/ Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?