Milliárdok állati hulla kezelésre, betegségek megelőzésére

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013-ben is meghirdeti a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást. A rendeletek az április 30-ai Magyar Közlönyben jelentek meg, tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

50 millió forintos de minimis támogatás a termeltetőknek

A támogatást az állattartókkal termeltetési szerződést kötő és termeltetési előleget biztosító kereskedelmi vállalkozások, az állati terméket feldolgozók és a termelői csoportok igényelhetik. A rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott de minimis támogatás a vidéki foglalkoztatottság növelését, a termelési szerződések szerepének megerősödését szolgálja, és hozzájárul az állatállomány növekedéséhez. Ezzel a nemzeti hatáskörben nyújtható segítséggel az állattenyésztés szervezettebbé és kiszámíthatóbbá válik.

A támogatási keret 2013. évi meghirdetése - a Kormányprogram célkitűzéseivel összhangban - hozzájárul az állattenyésztés helyzetének javításához, a szerződésen alapuló, kiszámítható piaci kapcsolatok megszilárdításához.

7,8 milliárd forintos támogatás állatbetegségek megelőzésére.

A terhek részleges átvállalásával növelhető a gazdálkodók versenyképessége, megteremthetőek az egészséges élelmiszerek előállításához szükséges feltételek, és javul hazánk járványügyi helyzete.

A baromfiágazatra 2 milliárd forintot, az egyéb állatfajokra (szarvasmarha, sertés, juh stb.) pedig 5,8 milliárd forintot fordít a VM. A forrás folyamatos kifizetést garantál. A meghirdetett keret a 2013. évben benyújtott jogos igények kifizetésén felül biztosítja a 2012. évre vonatkozóan benyújtott, de ki nem fizetett jogos igények megtérítését is.

A támogatás hozzájárul az állattenyésztés helyzetének javításához, az élelmiszerlánc-biztonság növeléséhez, valamint az ország állategészségügyi státuszának megőrzéséhez.


A gazdálkodók 2,9 milliárd forintot kapnak az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására.

A rendelet szerint a gazdálkodók vissza nem térítendő támogatást kérhetnek az elhullott ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske, baromfi, nyúl elszállításakor, ártalmatlanításakor felmerülő költségeik csökkentésére. A 2013. évre rendelkezésre álló keret folyamatos kifizetést garantál, fedezi a 2013. évben benyújtott jogos igényeket, illetve biztosítja a 2012. évre vonatkozóan benyújtott, de ki nem fizetett jogos igények megtérítését is.

A támogatás hozzájárul az állattartó telepeken keletkező állati hulla ellenőrzött, biztonságos elszállításához és ártalmatlanításához, ennek következtében javul a hazai állattartó telepek egészségügyi biztonsága.

A tárca kiemelt figyelmet fordít az állattenyésztés helyzetére. Az ágazat segítése elsőbbséget élvez a nemzeti támogatási rendszerben, ezért a VM minden olyan lehetőséget megad, amelyet az Európai Unió közös agrárpolitikája lehetővé tesz.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?