A repce lesz az idei sztárnövény

agrarszektor.hu
A repce lehet az idei év egyik kiugróan magas hasznot hozó növénye. A kisebb termőterület ellenére a meglévő vetéseken jó termés várható, és egyelőre úgy tűnik, hogy a felvásárlási árak is magas szinten - 130 ezer forint/tonna környékén - stabilizálódnak - írja a Világgazdaság.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért vetésterülete jelentősen kisebb lett az előző évinél Az azóta eltelt időszak időjárása azonban többnyire kedvező volt, a meglévő vetéseken jó termés várható, és egyelőre úgy tűnik, hogy a felvásárlási árak is magas szinten stabilizálódnak.

"A kisebb vetésterület mellett is pozíciójavulást jelent a repce esetében a gazdáknak az, hogy a hozamkilátások a csúcson vannak" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. " A tavalyi szárazság miatt csökkent ugyan a vetésterület, de a télen nem volt igazán hideg, és viszonylag sok volt a csapadék. Ez összességében kedvező a repcére nézve, a legprofesszionálisabb termelők négy tonnát is elérő hektáronkénti hozamra számítanak. Ennél lényegesen gyengébb, három hektáros termésátlag mellett is már szép nyereséget fog hozni a repce" - véli az agrárközgazdász.

A szakember szerint az árak viszonylag stabilnak tekinthetők, a betakarítás után is 130 ezer forint körül alakulhat majd a repce tonnánkénti ára. Ebben az esetben a három tonnás termésátlag is 390 ezer forintnyi árbevételt jelenthet majd a termelőknek. A hektáronkénti 200 ezer forint körül alakuló költség mellett ez az idén kiemelkedő hasznot hozhat majd a repce termesztőinek. Az agrárközgazdász ugyanakkor más növényeknél, így a búzánál, és különösen a kukoricánál jelentős árcsökkenést valószínűsít.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese szerint a második félévi árakról még korai jóslatokba bocsátkozni, ám az olajos növények esetében a jelenlegi adatok stabilan magas árszintet valószínűsítenek.

"Magyarországon alapvetően a világpiac határozza meg az árakat, ám az olajos magvak és a gabonák készlete globálisan rendkívül alacsony, miközben a kereslet továbbra is megvan ezen termékek iránt" - figyelmeztetett Máhr, aki szerint emiatt sem várható számottevő árcsökkenés az olajos növények piacán. "Hozzávetőleg 130 ezer forint körül alakuló tonnánkénti repceárat tartok valószínűnek, amelyet Ausztria biodízel-gyártásának igénye is valószínűsít" - tette hozzá Máhr András. Így a repcén valóban jó haszon lehet az idei évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?