A gazdálkodás nem munka, hanem életforma (Interjú)

Agrárszektor
"Magyarországon a termőföldet a hazaárulás szintjére emelve adják el, a kormány pedig még mindig csak beszél, de nem cselekszik."

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter után magunk is az aratás személyes megtekintését választottuk, így jómagam két napon át arattam Takács András Agryás fiatal gazdával a szákszendi Hartmann-Farm búzatábláin. A termés minőségét Takácsék jónak látták, azonban állításuk szerint a mennyiségi mutatók hagynak kívánni valót maguk után, mivel az 5,5 tonna/hektár termésátlagnál némileg nagyobb mennyiségre számítottak. Az Agrárszektor.hu Hartmann Imrével és Takács Andrással a helyszínen készített interjút.

Hartmann-Farm
500 hektáros gazdaság (3 részre bontható: Hartmann Farm, Hartmann Imre családi gazdálkodó és Takács András fiatal gazda), melyből 350 hektár a saját tulajdonú és 150 hektár a bérelt terület. Az idei évre hozzávetőleg 160 hektáron vetettek búzát, 340 hektáron kukoricát. A családi gazdaság teljesen felszerelt gépparkkal rendelkezik.

A búza aratását július 29-én fejezték be. Hozzávetőlegesen 830 tonna összterméssel 5,2 tonna termésátlagot sikerült elérniük.

Agrárszektor.hu: Véleményetek szerint az általatok kezelt 500 hektáros területen hatékonyabbak tudtok lenni, mint egy jóval kisebb, avagy sokkal nagyobb gazdaság?

Hartmann Imre / Takács András: Sok bába között elvész a gyerek, ez itt is igaz. A gépesítettségünknek köszönhetően akár sokkal több saját területet is meg tudnánk művelni, így azonban többször is előfordul, hogy másoknak is besegítünk a szükséges munkálatokba. A munka azonban nem hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 5-ig tart. Itt amikor vetni, vagy aratni kell, mi akár vasárnap este is dolgozunk. Ugyanez igaz a növényvédelemnél is, ha hétköznap esik az eső, vagy fúj a szél, hétvégén kell dolgozni. Ezek a dolgok pedig nem hatékonysági kérdések, amik a méreten, vagy a gépesítettségen múlnak. Sokan nem értik még ma sem, hogy a gazdálkodás nem munka, hanem életforma. Aki ezt nem így kezeli, abból sosem lesz jó gazda. 

A.: Sok ilyen, hozzátok hasonló méretű (300-500 hektáros) családi gazdaságra lenne szükség itthon?

H. I.-T. A.: Nem arról beszélek, hogy valaki rendesen eljár nyolc órában dolgozni, és munka után műveli a 25 hektárját, persze ez is egy üzemméret, de én ezt nem tartom mezőgazdasági üzemnek. Hivatásszerűen abból élő, szakmailag hozzáértő ember kezére engedném - a törvény szigorú betűjével meghatározva - a földművelést. A föld a nemzeti kincsünk, úgy kellene óvnunk, mint a szemünk világát. Vannak olyanok, akiknek az elmúlt 20 évben nem láttam olyan terményét, amit kettesre tudtam volna értékelni. Az ilyen ember nem gazda az én olvasatomban.

A.: Mi a véleményetek a családinál jóval nagyobb, több ezer, akár tízezer hektáron gazdálkodó társaságokról? Azért kellenek azok is az egyensúlyhoz.

H. I.-T. A.: Egyáltalán nem baj, hogy vannak óriási gazdaságok is, hiszen vannak olyan dolgok, amelyeket a kis és közepes méretűek nem tudnak megoldani. Ilyenek a vetőmag-utánpótlás, izolációs távolság (az idegen beporzás miatt van szükség a kellő távolság betartására), nagy öntözési rendszerek stb. Ez szakmai kérdés, nem érzelmi. Most éppen a nagyok belefutottak a politikába, az állami gazdaságok olyanok kezébe kerültek, akiknek annyi közük van a mezőgazdasághoz, mint tyúknak az ábécéhez. 

A.: A külföldiek földvásárlásával kapcsolatban, sokan érthető okok miatt aggódnak attól, hogy a termőföld majd a magyar gazdák helyett a külföldiek kezébe kerül. A földet pedig nem igazán lehet elvinni a helyéről. Nem lenne racionálisabb inkább azt szabályozni, hogy kik használhatják, mintsem, hogy kik tulajdonolhatják a földeket?

H. I.-T. A.: Fordítsuk vissza a kérdést: akinek nincs földje, annak nincs hazája. Magyarországon a termőföldet a hazaárulás szintjére emelve adják el. Azzal sincs bajom, hogy számtalan külföldi szakember dolgozik Magyarországon, de amikor a befektetők behozzák a rengeteg tőkéjüket, és közben kiszorítják a kevésbé tehetős magyarokat, na azt nem tudom elfogadni. A Kárpát-medence több mint 1000 éve a miénk, és most szépen engedjük ki a kezünkből. Eljutunk végül oda, hogy a nemzeti kincseink a föld és a víz a végén nem minket gazdagít. Vannak hivatalosan bejegyzett több ezer hektáros területek külföldiek kezén. A '90-es években volt olyan időszak, amikor ezt meg lehetett tenni. 50 éves bérleteik vannak. Az állam könnyen ideális állapotot teremthetett volna a földpiacon, kiszorítva a külföldieket.

A.: A most elfogadott földtörvény elegendő ahhoz, hogy megvédje a magyar gazdákat a külföldi vásárlóktól?

H. I.-T. A.: Ezt még egyáltalán nem lehet biztosan kijelenteni, mondhatni érthetetlen, hogy a jelenlegi állapot mit takar. A kormány kommunikációja ugyan ez, de tettek még nem igazolták vissza. Csak remélni tudjuk, hogy a legvégső változatok a mi érdekeinknek fognak kedvezni, és nem leszünk megtévesztve.

A.: Mi a helyzet ebben a kérdésben tőlünk nyugatra?

H. I.-T. A.: Külföldön a legtöbb országban ez úgy működik, hogy ha például van három gyereke a földtulajnak, akkor pontosan megvan, hogy ki az az egy, aki örökli. Az állam ugyanis nem engedi szétaprózni a földet. A család dönthet, de csak egy gyerekre engedik bejegyezni. Ausztriában, Németországban, Hollandiában is így van. A földet azonban csak úgy kaphatod meg, ha rendelkezel megfelelő szakmai végzettségel is. Én személyesen még azt is szigorítanám, hogy a családon belül ki örökölhesse.

A.: Ha pedig nincs megfelelő örökös, akkor az államé lesz?

H. I.-T. A.: Akkor bérbe adja, vagy alkalmaz szakembert. Ez a gazdaság is csak akkor működik jól, ha egyben marad. Itt teljesen mások a viszonyok, nem kell biztonsági őr, hiszen minden a miénk.

A.: Az agrárium egy meglehetősen finanszírozásigényes terület. Véleményetek szerint hogyan tudna ez jobban működni?

H. I.-T. A.: Az inputanyag-finanszírozásban mi könnyű helyzetben vagyunk. Tagja vagyunk a Beszerző és Értékesítő Szövetkezetnek, az összes inputanyagot ezen keresztül vesszük meg, a gázolajtól a növényvédőszerig. Az elmúlt 20 évben soha nem volt pénzügyi zavarunk. November 15-ig leadjuk a várható területet, annak a finanszírozására megrendeljük az anyagokat, és hozzák. Ez halasztott fizetéssel működik, de csak azoknál, akik megbízhatók. A becsületet csak egyszer lehet eljátszani, mert soha többé nem hisznek neked. 

A.: Nemrég megalakult az új agrárkamara. Mit gondoltok róla? Előrelépés ez a magyar gazdák számára?

H. I.-T. A.: Nagyon jó kérdés, nincs konkrét tapasztalatunk még a működésüket illetően, idő kell hozzá, hogy kiforrja magát az új struktúra, bár a megalakulását övezően azért voltak érdekes elemek, amik azért adhatnak aggodalomra okot.

A.: Beszéljünk néhány szót az idei termésről, és az árakról. Learattatok 160 hekrát búzát, milyen az eredmény?

H. I.-T. A.: Közepesen jó. A helyi viszonyoknak talán megfelelően alakultak a termés eredmények, bár őszintén megvallva a saját területeinken azért többre számítottunk. Ilyenkor már könnyű azt mondani,hogy mit kellett volna másként csinálni, tanultunk az idén is, jövőre jobban fogjuk csinálni.

A.: Az árak esnek (július végén). A jobb termés kompenzálja az árcsökkenést, vagy az alacsony világpiaci árak elviszik a hasznot?

H. I.-T. A.: Az árak közepesen rosszak. A világpiaci árakat pedig kizárólag a spekulánsok alakítják, ami vérlázító. A tőzsdei áraknak legtöbbször közük sincs a valós termés minőséghez és mennyiséghez. Nehéz elfogadni és beletörődni, hogy Chicagóban, meg Párizsban döljön el, hogy Magyarországon hány forintot kap a termelő az árujáért.

Átkozzák a spekulánsokat a termelők című korábbi cikkünket itt olvashatja!

A.: Mi befolyásolja ma a világpiacon az árakat?

H. I.-T. A.: Nem tudjuk. Nem sokan tudják, de vannak elképzeléseink.

A.: Ti azonban szerencsések vagytok, mert elég nagy saját raktárkapacitásotok is van. Ezzel tudtok valamelyest védekezni az árhullámokkal szemben?

H. I.-T. A.: Jelent némi előnyt, de nem tökéletes megoldás, hiszen a végtelenségig nem tárolhatjuk a termést. A raktárkapacitásunk ki van hegyezve, az újabb árut pedig megintcsak kell tárolni valahol.

A.: A rengeteg bizonytalansági tényező, és külső hatás ellenére azért mégiscsak érdemes folytatni ezt a munkát.

H. I.-T. A.: Másképp nem csinálnánk. Ez egy életforma, amit nagyon kell szeretni. Ez nem arról szól, hogy reggel szeretek aludni, meg délután 4 órakor szeretek sorozatot nézni. Ebbe bele kell születni. Igazán jó gazda abból válhat, aki így nő fel. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?