Felpörgeti a kormány a zöldség-gyümölcs termesztést

MTI
Az új ágazati stratégia arra ösztönözné a termelőket, hogy a termelői szervezetekhez csatlakozzanak, és azokon keresztül értékesítsenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát, a tervezet a kormany.hu oldalon december 4-ig véleményezhető - közölte a szaktárca az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint a mezőgazdaság legnagyobb munkahelyteremtő ágazata a zöldség-gyümölcs szektor, amelynek magas kézimunkaigényével és eltartóképességével központi szerep jut a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben egyaránt.

A Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia az elmúlt évtizedek negatív folyamatainak visszafordítását célozza, előmozdítja az életképes gazdaságok versenyképes gazdaságokká fejlődését, a kisvállalkozások közepes méretű vállalkozásokká növekedését. A stratégia alapvető célja a termelés növelése, illetve hogy a megtermelt áru teljes mennyisége értékesítésre kerüljön a piacon - olvasható a VM közleményében.

A stratégia tervezete a kormany.hu dokumentumtárában elérhető, a véleményezés határideje december 4.-e, az észrevételeket az agrarpiaci@vm.gov.hu címre várják. A mellékletekkel együtt több mint ötven oldalas dokumentum a legszükségesebb intézkedések közé sorolja az ágazat szereplőinek egységes, széles alapokon nyugvó adóterhelésének megteremtését olyan adó- és járulékfizetési rendszer kialakítása és jogszabályi harmonizáció mellett, amely az ágazat számára elérhető adókedvezmények alkalmazásával kifejezetten ösztönzi a termelőket, hogy a termelői szervezetekhez beszállítóként, majd tagként csatlakozzanak, és azokon keresztül értékesítsenek.

A 2014-2020-as évekre vonatkozó Vidékfejlesztési Program keretében kell elindítani a hosszú távú, a beruházók szempontjából tervezhető kertészeti fejlesztést, amelyhez a térségi és üzemi öntözés fejlesztése, a szántóföldi zöldségtermesztés, a biogáz-, biomassza- és termálenergiára alapuló hajtatásos kertészet és gombatermesztés, a gyümölcsültetvények és a feldolgozóipar, valamint az áruvá készítés fejlesztési programjai szükségesek. A stratégia a kiemelt célok közé sorolja a TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram fejlesztését, kamattámogatottá tételét.

A stratégia végrehajtásával Magyarország zöldség-gyümölcs termelése 3 millió 530 ezer tonnára növelhető. A fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal a mostani hektáronkénti 18,5 tonnáról 25 tonnára, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal, a hektáronkénti 10-ről 17 tonnára emelhető. Magyarország ezzel az EU-átlag fölé emelkedne.

Az ágazat jelenlegi 200 milliárd forint körüli elsődleges termelési értéke így mintegy 130-140 milliárd forinttal növekedne, ami a jelenlegi 600 milliárd forintos áruértéket 900-1000 milliárd forintra emelné. Ez jelentős exportbevétel-növekedést is jelentene, ami a jelenlegi 70 milliárd forint körüli aktívumot az import visszaszorításával többszörösére emelné.

Sikeres fejlesztés esetén a tervezett százezer új munkahely a zöldség-gyümölcs ágazat területén megvalósítható, amely a főfoglalkoztatású munkavállalókat, a részmunkaidős és alkalmi munkavállalókat, valamint a segítő családtagokat is magában foglalja. Az új munkahelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre - olvasható a közzétett tervezetben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?