Megvan az adat! Az ősszel 1096 ezer hektár búzát vetettek

Mi következik ebből? Egyelőre semmi.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 1096 ezer hektáron vetettek őszi búzát az idén a gazdálkodók - közölte az agrarszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A búzaterület nagyjából megegyezik a korábbi évekével, de ebből a jövő évi várható terméssel kapcsolatban még semmilyen következtetést nem lehet levonni. Az elvetett búza "sokat alszik kinn", így döntően az időjárás befolyásolja majd a 2014-es eredményeket is.

Az idén a gazdálkodók előzetesen 1095 ezer hektáron terveztek búzavetéseket, és végül 1000 hektárral nagyobb területen, 1 millió 96 ezer hektáron juttatták a vetőmagot a földekbe. A mostani terület nagyjából megegyezik az elmúlt években betakarítottal, amelynek nagyságát alapvetően az időjárás határozta meg. A betakarított terület az elmúlt néhány évben csak 2011-ben volt egymillió hektár alatt, az idén pedig 1092 ezer hektárt tett ki.

A NÉBIH földművelésügyi igazgatóságának felmérései szerint az őszi búza megfelelő magágyba került és jelentős részben optimális időben vetették el, mivel a szép, hosszú ősz kedvezett a vetési munkálatoknak. Az akkor lehullott csapadék részben megoldotta, illetve csökkentette a talajművelési problémákat. A már kikelt állományok jók, biztatóak, megerősödve mennek a télbe - állapította meg a NÉBIH.

A területadatokból, illetve a vetések mostani állapotából ugyanakkor semmilyen következtetést nem levonni azzal kapcsolatban, milyen lehet a jövő évi várható termés. Az elmúlt évek eredményei is azt mutatják, hogy a gazdálkodók hasonló nagyságú - egymillió hektár körüli - betakarított területen jelentős eltérő búzatermést takaríthattak be.

A KSH kimutatásai szerint az éves össztermés 3,7-5,1 millió tonna között mozgott 2010-2013 között. Ebből is egyértelműen látszik, hogy alapvetően az időjárástól - és nem például az alkalmazott termesztési technológiáktól - függött, milyen terméseredményeket értek el a gazdák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03