Óvatosan optimista a BASF

agrarszektor.hu
A növényvédelmi üzletág, illetve az olaj és gáz üzletág érte el a legnagyobb árbevétel-növekedést 2013-ban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A BASF Csoport negyedik negyedéves árbevétele kis mértékben meghaladta az előző év utolsó három hónapjának árbevételét. A kibocsátás volumene az összes szegmensben nőtt, ugyanakkor az értékesítési árak a negyedik negyedévben összességében enyhén csökkentek; a negatív árfolyamhatások mérsékelték az értékesítés árbevételét csaknem minden szegmensben. A felvásárlások - mindenekelőtt az olaj és gáz üzletágban és a növényvédelmi területen - jelentősen hozzájárultak az árbevétel növekedéséhez. A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) javult az összes operatív szegmensben, és 223 millió euróval 1,5 milliárd euróra nőtt. Ez tartalmazza a GASCADE Gastransport GmbH átsorolásából származó, 429 milliós nagyságú külön bevételt is. Ezt a joint venture-t mára teljesen konszolidálta a vállalat.

A teljes üzleti évet tekintve az árbevétel csaknem 3 százalékkal, 74 milliárd euróra nőtt. Ehhez jelentős mértékben járult hozzá az olaj és gáz, valamint a növényvédelmi üzletág árbevételének - elsősorban a kibocsátási volumennek köszönhető - jelentős növekménye. A Chemicals (vegyi anyagok), a Performance Products és a Functional Materilas & Solutions (funkcionális anyagok és megoldások) üzletágakat magába foglaló vegyipari üzletágban az árbevétel enyhén csökkent a magasabb mennyiségi kibocsátás ellenére is. Ennek fő oka a negatív árfolyamhatásokban keresendő. A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) ebben az üzletágban 2013-ban 543 millió euróval nőtt, és elérte a 7,2 milliárd euró értéket.

A 4,8 milliárd eurós éves nettó eredmény meghaladta az előző évi értéket. Az egy részvényre jutó eredmény 5,25 euróról 5,27 euróra növekedett. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 5,37 euró volt, ami 0,27 euróval maradt el az előző évitől. "7,9 milliárd eurós összeggel az operatív cashflowban csúcseredményt értünk el“ - mondta Dr. Hans-Ulrich Engel, a BASF pénzügyi igazgatója. Az Igazgatótanács és a Felügyelőbizottság a május 2-án megtartandó közgyűlésnek 2,70 eurós részvényosztalékot fog javasolni - ami 0,10 € növekedést jelent az előző évhez képest. A 2013-as éves 77,49 eurós záró részvényárfolyam alapján a BASF részvények újra magas, 3,5 %-os osztalékjogot biztosítanak.

Dinamikus növekedés a növényvédelmi üzletágban

A negatív árfolyamhatások ellenére az Agricultural Solutions (növényvédelmi) üzletágban az értékesítés árbevétele 1 %-kal, 890 millió euróra nőtt a szezonálisan egyébként gyengének számító negyedik negyedévben. A biológiai növényvédelemben aktív gyártócég, a Becker Underwood felvásárlása, illetve az enyhén növekvő mennyiségi kibocsájtások és árak hozzájárultak a növekményhez. A magasabb kibocsájtási mennyiségek és a Becker Underwood akvizíciója miatt a rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) megduplázódott, és elérte a 67 millió eurót. A teljes 2013-as üzleti évet tekintve az értékesítés árbevétele meghaladta az 5,2 milliárd eurót, ami az előző évhez képest 12 % növekedést jelent. A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) - elsősorban a nagyobb kibocsájtási mennyiségek és magasabb árak miatt - 185 millió euróval 1,2 milliárd euróra nőtt - fejtette ki a sajtótájékoztatón Dr. Kurt Bock, a BASF igazgatótanácsának elnöke.

"A 2010 és 2020 közötti időszakban bevezetésre kerülő termékeinkben hatalmas növekedési potenciált látunk, a termékvonal árbevételét jelenleg - a tavalyi előrejelzésnél 400 millió euróval többre - 2,1 milliárd euróra becsüljük. A kedvező előrejelzésünk elsősorban az olyan új termékek sikeres bevezetésének és keresletnövekedésének köszönhető, mint a Xemium gombaölőszer" - mondta el Hans-Ulrich Engel, a BASF pénzügyi igazgatója. "A Xemium előállításához szükséges alapanyagok gyártásához kapcsolódóan jelentős beruházásokat indítottunk ludwigshafeni gyárunkban, az F 500 nevű gombaölőszer gyártásának bővítéséhez pedig a schwarzheide-i üzemünkben fejlesztettünk" -tette hozzá.

Kilátások a 2014-es évre

"Ebben az évben sem számolunk erős hátszéllel, ugyanakkor a globális gazdasági növekedésre óvatos optimizmussal tekintünk “ mondta Dr. Kurt Bock, a BASF igazgatótanácsának elnöke. Globálisan az iparágban a vállalat körülbelül a 2013-ban tapasztalt növekedéssel számol, és valamivel magasabb növekedést prognosztizál az olyan felvevő iparágakban, mint a szállítás, a fogyasztási termékek és az elektronikai ipar. "Az értékesítés árbevétele a 2013-as évvel összevetve feltehetően enyhén csökkenni fog. Ennek oka a 2014-es év közepére tervezett gázkereskedelmi és gáztárolási üzlet kivonása. A BASF a rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) enyhe növekedésével számol, mindenekelőtt az Performance Products és a funkcionális anyagok és megoldások üzletágak teljesítményében a 2013-as évhez képest" - fejtette ki Bock.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?