Csúcstermés - Nagyot alkottak a gazdák Tolnában

agrarszektor.hu
Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a termésbecslések alapján Tolna megyében várható a legmagasabb termésátlag őszi búzából és repcéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A falugazdászok júniusi adatszolgáltatása szerint Tolnában a vetésterület mintegy negyedén, 50 111 hektáron összesen 275 610 tonna őszibúzatermést becsültek a gazdálkodók, ami hektáronként 5,5 tonnás átlagnak felel meg. A 8756 hektáron vetett repce becsült termése összesen 30 656, hektáronként 3,5 tonna.

Varga András, a Tolna megyei gabonaválasztmány elnöke az őszi búza felének betakarítása után elmondta: a nagyobb cégek 5,2 és 7 hét tonna közötti eredményről számoltak be, de 8 tonna feletti átlagtermésre is van példa. Az eddigi információk alapján az öt és fél tonnás hektáronként átlagtermés biztosan meglesz - jegyezte meg.

Elmondása szerint a mostani csapadékos időjárás várhatóan rontja a minőséget, így több lesz a takarmánybúza, a kevesebb minőségi búza ára viszont emelkedhet. A lekötött takarmánybúza tonnánkénti 50 ezer forintos ára ma jónak számít - tette hozzá. A szakember szerint a talaj- és klímaviszonyok mellett a jó fajtaválasztásnak köszönhetőek a terméseredmények. Tavaly Tolnában 5,8 tonna őszi búza termett hektáronként.

A választmányi elnök arról is beszámolt, hogy a repce Tolna megyei termésátlaga közelebb lesz a négy tonnához, mint a becsült három és félhez; sok termelő csaknem öttonnás eredményt ért el. Az olajos növény tonnáját 100-105 ezer forintért lehet értékesíteni, a növényvédelem és a talajerő-utánpótlás miatt egy hektár repce költsége ugyanakkor meghaladhatja a 300 ezer forintot - mondta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31