Kevés alapanyaga lesz a sör- és biodízelgyártásnak, de örülhetnek a marhák

agrarszektor.hu
A szokásos 1,2 millió hektár helyett kevesebb mint 900 ezer hektárt foglal el most a repce Németországban. A területzsugorodás mértéke 27 százalékos - összegez a szövetségi agrárminisztérium. Miután a biodízelgyártás alapanyagát a szárazság elvette a gazdáktól, úgy tűnik, már a sörre sem tudtak gondolni. Inkább a tavalyi takarmányhiány réme élt bennük, amikor a vetést megtervezték.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogy haladunk előre az időben, úgy csökken a különböző becslésekben a repce tényleges termőterülete. Mostanra világossá vált: a korábbi 20-22 százalékosnak gondolt zsugorodásnál nagyobb a tényleges veszteség. Az aszály miatt az előző évinél most 27 százalékkal kisebb területen található repce Németországban.

Az őszi kalászsok azonban jelentősen növelték termőterületüket, hiszen a meghiúsult repcevetések helyét is ezek foglalták el. A lendület olyan nagy volt októberben, hogy még a tavaszi kultúráktól is sikerült területet hódítaniuk. Az őszi kalászosok a tavaszi vetésűeket 22 százalékkal visszaszorították, így tavaszi búzából, árpából, zabból csak mintegy fél millió hektárnyi teremhet az országban. Az őszi búza területe 5 százalékot növekedve átlépte a 3 millió hektárt, a trikálé csaknem 6 százalékkal nagyobb felületen lett elvetve, így 380 ezer hektárt tesz ki. Az őszi árpa 12 százalékos bővüléssel 1,3 millió hektáron nyújtózik el, míg a rozs valódi csodát csinált: 22 százalékos ugrással 630 ezer hektárra növelte vetésterületét.

A tavaszi vetésű gabonák közül a sörszerető németeknek bizonyára a tavaszi árpa területzsugorodása fáj a leginkább - de hát ők döntöttek így. Most 16 százalékkal kisebb területet foglal el ez a kultúra, mintegy 380 ezer hektárt. Sokkal nagyobbat esett a tavaszi búza (-72%), de eleve kisebb a jelentősége is, ahogy a zab sem számít nagy kultúrának a maga 140 ezer hektárjával.

Frissen szecskázott silókukorica

A tavasziak közül igazán csak a kukorica erősödött meg. Az árukukorica 7 százalékos növekedéssel bő 440 ezer hektárt foglal el, míg az állati takarmányozásban kulcsfontosságú silókukorica 5 százalékos bővüléssel 2,3 millió hektárra nyújtózott. A gazdák fejében ugyanis még élénken él a tavalyi takarmányválság, és szeretnének jobban betárazni a tartósított takarmányból idén. Így a kukorica összesen 2,74 millió hektárt foglal el.

Érthető az is, hogy a tavalyi csillagászati krumpliárak után idén 3,3 százalékkal növelték ennek termőterületét is (260 ezer hektár), azt viszont nehéz megmagyarázni, hogy a csapnivaló cukorrépaárak után miért nőtt a vetési kedv. A magyar termelőknek sem jó hír, hogy 5,6 százalékkal 437 ezer hektárra bővítették a bevetett területet ebben a kultúrában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?