Megtudtuk: ilyen kukoricatermés várható idén Zala megyében

Megtudtuk: ilyen kukoricatermés várható idén Zala megyében

MTI
A Zala megyében 31 630 hektáron termelt kukorica több mint 80 százalékát már betakarították, a hektáronkénti termésátlag 8,4 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kukorica hektáronkénti termésátlaga 0,2 tonnával meghaladta a tavalyi átlaghozamot és a termés minőségével sincsenek problémák - ismertette Sabján Krisztián. A gazdák tonnánként közel 88,9 ezer forintért tudják értékesíteni a kukoricát, 40-50%-kal magasabb áron, mint az előző évben.

A szakember kitért arra is, hogy a betakarítással párhuzamosan zajlanak a talajelőkészítések és a vetési munkák. Zala megyében a tervek szerint ősszel 52 670 hektáron vetnek a gazdák. Búzából a vetésterület 80%-án, 25 120 hektáron került földbe a mag, a rozst 340 hektáron, az őszi árpát 4860 hektáron, míg a tritikálét 1330 hektáron vetették el.

A szeptemberben, október elején elvetett területeken a növényállomány szépen fejlődik. Az esőzések néha hátráltatják a szántóföldeken zajló munkákat, de az őszi csapadék kedvező hatással van a növényállomány fejlődésre. A repceföldek jó-közepes képet mutatnak. A 14 380 hektáron elvetett repce jól fejlődik, a később kelt állományoknak is volt idejük megerősödni, de az aratásig még 8 hónapot a szabad ég alatt kell tölteniük - tájékoztatott a NAK megyei elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43