Szűkösebb esztendőnek néznek elébe a csehek? - A vártnál kevesebb a búza

MTI
A Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden közzétett becslése szerint gabonából mintegy 6,654 millió tonnás termás várható, 170 ezer tonnával kevesebb, mint 2013-ban. Repcéből 1,259 millió tonna várható, 184 ezer tonnával, 12,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

"Mindezek ellenére az idei kilátások jónak minősíthetőek, megfelelnek az utóbbi öt-tíz év átlagának" - mondta Jirí Hrbek, a statisztikai hivatal mezőgazdasági osztályának igazgatója.

A tavalyinál gyengébb termés lehet az őszi búzánál és a rozsnál. Őszi búzából, amelyet a bevetett területek egyharmadán termesztenek 4,296 millió tonnával számolnak, 5,2 százalékkal kevesebbel a tavalyi termésnél. A többi gabonafajtánál méréskelt növekedésre számítanak. Leginkább a tavaszi búzatermés mutatkozik jónak. Az átlagos hektárhozam várhatóan 5,11 tonna lesz, 2,1 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban. A repce várható átlagos hektárhozama 3,23 tonna, 6,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál.

Csehországban fokozatosan csökken a bevetett területek nagysága, a tíz évvel ezelőttinél 217 ezer hektárral kisebb - mutatott rá a CSÚ. A gabonaföldek egyharmadán őszi búzát vetettek, 15,8 százalékán pedig repcét, amelyet egyre nagyobb területen termesztenek, az idén 389 ezer hektáron.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?