2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Szűkösebb esztendőnek néznek elébe a csehek? - A vártnál kevesebb a búza

MTI
A Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden közzétett becslése szerint gabonából mintegy 6,654 millió tonnás termás várható, 170 ezer tonnával kevesebb, mint 2013-ban. Repcéből 1,259 millió tonna várható, 184 ezer tonnával, 12,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

"Mindezek ellenére az idei kilátások jónak minősíthetőek, megfelelnek az utóbbi öt-tíz év átlagának" - mondta Jirí Hrbek, a statisztikai hivatal mezőgazdasági osztályának igazgatója.

A tavalyinál gyengébb termés lehet az őszi búzánál és a rozsnál. Őszi búzából, amelyet a bevetett területek egyharmadán termesztenek 4,296 millió tonnával számolnak, 5,2 százalékkal kevesebbel a tavalyi termésnél. A többi gabonafajtánál méréskelt növekedésre számítanak. Leginkább a tavaszi búzatermés mutatkozik jónak. Az átlagos hektárhozam várhatóan 5,11 tonna lesz, 2,1 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban. A repce várható átlagos hektárhozama 3,23 tonna, 6,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál.

Csehországban fokozatosan csökken a bevetett területek nagysága, a tíz évvel ezelőttinél 217 ezer hektárral kisebb - mutatott rá a CSÚ. A gabonaföldek egyharmadán őszi búzát vetettek, 15,8 százalékán pedig repcét, amelyet egyre nagyobb területen termesztenek, az idén 389 ezer hektáron.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31