Szörnyű égési sérüléseket okozott a zeller - 50 napszámost szállítottak kórházba

agrarszektor.hu
50 baksi napszámost szállítottak kórházba égési sérülésekkel a hétvégén. A többségében roma alkalmi munkások 500 forintos órabérérét zellert gyomláltak, és nyilvánvalóan sejtésük sem volt arról, hogy a növény a fénnyel együtt az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz. A sérülés fájdalmas, nagy kiterjedésnél - csakúgy, mint az égésnél - komoly fertőzésveszély is fennáll - írja a Délmagyar. A lap értesülései szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében 100 beteget kezelnek hasonló tünetekkel.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

 A Délmagyar arról számol be, hogy az asszonyok sírtak a fájdalomtól. "Ezt a fájdalmat senki, de senki nem tudja elképzelni - mondta egy bekötött kezű és lábú cigányasszony a lap újságírójának az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Egy másik asszony, Mari elmesélte (az asszony kérte, hogy csak a keresztneve kerüljön nyilvánosságra), hogy vasárnap a háziorvosa azt kérdezte tőle, "Mi lelte magát? Hol volt maga?", amikor meglátta a lábán a hatalmas vörös foltokat, amelyekből hólyagok lettek, majd hozzátette, hogy egy baksi férfi 500 forintos órabért kínált mezőgazdasági napszámért, a zellert pedig kézzel gyomlálták.

A baksi napszámosokat a hétvégén busszal vitték dolgozni egy szomszédos megye kertészetébe. A csapat szombaton és vasárnap dolgozott a tűző napon, hétfőre mindenkit elleptek a fájdalmas hólyagok. A klinikánál az orvosok védőruhában várták őket. "Csak sírok, sírok, sírok. Olyan, mintha tűzbe mentem volna" - mondta elkeseredetten Szonja, egy másik áldozat. Egyelőre nem sikerült kideríteni, melyik vállalkozásnál dolgoztak a baksi romák.

A zeller a napfénynel együtt éget
A lap egy neve mellőzését kérő bőrgyógyász szakembert kérdezett a jelenségről, aki elmondta, hogy a növény a fénnyel együtt az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz. Nem terjed mélyre, de a nagy felület miatt fájdalmas. Nagy kiterjedésnél - csakúgy, mint az égésnél - komoly fertőzésveszély is fennáll - tette hozzá a szakember. Elárulta, a kezelés hetekig is elhúzódhat, de a sérülés nem maradandó. A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények része, nedve, levele a napsugárzással kombinálva súlyos bőrtüneteket okozhat.


A szerencsétlenül járt roma munkások az "Elszalasztott 1000 év" Csongrád Megyei Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesülethez fordultak. Azt mondták, senki sem figyelmeztette őket arra, hogy a zeller levele a tűző napon ilyen durva bőrsérüléseket okoz. Tájékoztatni kellett volna a munkásokat, hogy védőfelszerelésben menjenek dolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?