Durván olcsók ezek a zöldségek a magyar boltokban: van bőven, de alig esszük őket

Durván olcsók ezek a zöldségek a magyar boltokban: van bőven, de alig esszük őket

agrarszektor.hu
Habár az időjárás nem érzékelteti velünk, de javában tapossuk a telet, így ilyenkor különösen oda kell figyelnünk az egészséges, vitaminban gazdag táplálkozásra. Egyben jó hír, hogy az év ezen időszakában kedvünkre válogathatunk a különböző gyökérzöldségek közül, amik amellett plusz érv az, hogy számos jótékony hatással bírnak, olcsók és sokrétűen felhasználhatók. A piacokon, botokban járva válogathatunk ezek között a zöldségek között, ráadásul elérhető áron, ami a manapság ritkának számít. Mindez ellenére nem fogyasztunk belőlük eleget, pedig van bőven belőlük Magyarországon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A céklát, retket, sárgarépát, petrezselymet és a zellert sem kell vélhetőleg senkinek sem bemutatni. A sárgarépa és a petrezselyem talán kakukktojásnak számít a fogyasztást tekintve. Továbbá a retket például mindenki ismeri, a fekete retket azonban már nem biztos. Még mielőtt mélyebbre ásnánk a téma kapcsán, fontos, hogy tisztázzuk, mik is azok a gyökérzöldségek? Ezek tulajdonképpen növényi gyökerek, amiket zöldségként lehet fogyasztani. Közé tartoznak a valódi gyökerek, mint a gumós gyökerek vagy karógyökerek, ugyanakkor a rizomák, gumók és a hagymák nem tartoznak ide!

EZ IS ÉRDEKELHET

A verhetetlen trió

 A három fő gyökérzöldséget - a sárgarépát, petrezselymet és a zellert - egész évben fogyaszthatjuk valamilyen formában. A sárgarépa kiváló immunrendszer erősítő, karotint, A -és  B-vitamint tartalmaz, petrezselyem és a zeller levelét pedig fűszerként frissen és szárítva is használjuk. Ami az árakat illeti, persze, ezeket a zöldségeket sem kerülte el az áremelkedés. A KSH adatai szerint a zöldségfélék ára a szeptemberihez képest 6,2 százalékponttal gyorsult, 46,0 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél. A sárgarépa például 24,9 százalékkal került több, mint tavaly októberben. Emellett a répának igen mozgalmas időszaka van Európa-szerte, melyről lapunk is folyamatosan beszámolt:

Jelenleg pedig az alábbi árakkal találkozhatunk az említett 3 zöldség esetében:

  • Sárgarépa: a Nagybani Piacon a hazai I. osztályú kilója 200 és 250 forint között mozog, a Tescoban 420 forint, az Auchanban pedig 450 forint.
  • Petrezselyemgyökér: A Nagybani Piacon a hazai I. osztályú kilója 7-800 forint. A Tescoban egy kilogrammért nagyjából 1650 forintot kell fizetni, míg az Auchanban 1500 forint körül.
  • Zeller: az I. osztályú, hazai zeller darabja 250-300 forintba kerül a Nagybani Piacon. Az Auchanban 500 forint, míg a Tescoban 520 forint.
EZ IS ÉRDEKELHET

Cékla

A céklát és a jótékony hatásait megint csak nem kell bemutatni, éppen ezért is lehet érdekes, hogy mindenki ismeri, viszont már csak kevesebben fogyasztják. Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest. Az I. osztályú belföldi cékla kilogrammonkénti ára a Budapesti Nagybani Piacon 2-300 forint. Az Auchanban és a Tescoban pedig 400 forint kilója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Retek, fekete retek

A fekete héjú téli retek nem piros, nem is olyan sima és kerek, mint tavaszi társa, de talán még annál is finomabb, karakteresebb az íze. Ez nem csak egy igazi csodaszer, és az egyik legolcsóbb zöldségféle, ami itthon kapható, de már november elején is tele van vele a piac. A fekete retek az egyik legkézenfekvőbb téli zöldség, bőségesen tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot, jó hatással van az emésztésünkre is. A Nagybani Piacon 300-350 forint a hazai I. osztályú fekete retek kilója, az Auchanban 500 forint, a Tescoban. Az I. osztályú, magyar hónapos retek még ennél is olcsóbb, a Nagybanin 200 forint alatt van egy csomó, a Tescoban pedig 350 forintot kell érte fizetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pasztinák/Paszternák

A pasztinákat sokan keverik a petrezselyemmel, pedig két teljesen különböző növényről van szó. Egy kétéves növény, az első évben fejlődik ki fogyasztásra alkalmas, fehér húsú gyökere, míg a második évben virágszára és ernyős virágzata. A pasztinák vad alakja Európa-szerte előfordul a réteken. Kilóját 1400 forint körül beszerezhetjük a boltokból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?