Durván olcsók ezek a zöldségek a magyar boltokban: van bőven, de alig esszük őket

Durván olcsók ezek a zöldségek a magyar boltokban: van bőven, de alig esszük őket

agrarszektor.hu
Habár az időjárás nem érzékelteti velünk, de javában tapossuk a telet, így ilyenkor különösen oda kell figyelnünk az egészséges, vitaminban gazdag táplálkozásra. Egyben jó hír, hogy az év ezen időszakában kedvünkre válogathatunk a különböző gyökérzöldségek közül, amik amellett plusz érv az, hogy számos jótékony hatással bírnak, olcsók és sokrétűen felhasználhatók. A piacokon, botokban járva válogathatunk ezek között a zöldségek között, ráadásul elérhető áron, ami a manapság ritkának számít. Mindez ellenére nem fogyasztunk belőlük eleget, pedig van bőven belőlük Magyarországon.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A céklát, retket, sárgarépát, petrezselymet és a zellert sem kell vélhetőleg senkinek sem bemutatni. A sárgarépa és a petrezselyem talán kakukktojásnak számít a fogyasztást tekintve. Továbbá a retket például mindenki ismeri, a fekete retket azonban már nem biztos. Még mielőtt mélyebbre ásnánk a téma kapcsán, fontos, hogy tisztázzuk, mik is azok a gyökérzöldségek? Ezek tulajdonképpen növényi gyökerek, amiket zöldségként lehet fogyasztani. Közé tartoznak a valódi gyökerek, mint a gumós gyökerek vagy karógyökerek, ugyanakkor a rizomák, gumók és a hagymák nem tartoznak ide!

EZ IS ÉRDEKELHET

A verhetetlen trió

 A három fő gyökérzöldséget - a sárgarépát, petrezselymet és a zellert - egész évben fogyaszthatjuk valamilyen formában. A sárgarépa kiváló immunrendszer erősítő, karotint, A -és  B-vitamint tartalmaz, petrezselyem és a zeller levelét pedig fűszerként frissen és szárítva is használjuk. Ami az árakat illeti, persze, ezeket a zöldségeket sem kerülte el az áremelkedés. A KSH adatai szerint a zöldségfélék ára a szeptemberihez képest 6,2 százalékponttal gyorsult, 46,0 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél. A sárgarépa például 24,9 százalékkal került több, mint tavaly októberben. Emellett a répának igen mozgalmas időszaka van Európa-szerte, melyről lapunk is folyamatosan beszámolt:

Jelenleg pedig az alábbi árakkal találkozhatunk az említett 3 zöldség esetében:

  • Sárgarépa: a Nagybani Piacon a hazai I. osztályú kilója 200 és 250 forint között mozog, a Tescoban 420 forint, az Auchanban pedig 450 forint.
  • Petrezselyemgyökér: A Nagybani Piacon a hazai I. osztályú kilója 7-800 forint. A Tescoban egy kilogrammért nagyjából 1650 forintot kell fizetni, míg az Auchanban 1500 forint körül.
  • Zeller: az I. osztályú, hazai zeller darabja 250-300 forintba kerül a Nagybani Piacon. Az Auchanban 500 forint, míg a Tescoban 520 forint.
EZ IS ÉRDEKELHET

Cékla

A céklát és a jótékony hatásait megint csak nem kell bemutatni, éppen ezért is lehet érdekes, hogy mindenki ismeri, viszont már csak kevesebben fogyasztják. Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest. Az I. osztályú belföldi cékla kilogrammonkénti ára a Budapesti Nagybani Piacon 2-300 forint. Az Auchanban és a Tescoban pedig 400 forint kilója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Retek, fekete retek

A fekete héjú téli retek nem piros, nem is olyan sima és kerek, mint tavaszi társa, de talán még annál is finomabb, karakteresebb az íze. Ez nem csak egy igazi csodaszer, és az egyik legolcsóbb zöldségféle, ami itthon kapható, de már november elején is tele van vele a piac. A fekete retek az egyik legkézenfekvőbb téli zöldség, bőségesen tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot, jó hatással van az emésztésünkre is. A Nagybani Piacon 300-350 forint a hazai I. osztályú fekete retek kilója, az Auchanban 500 forint, a Tescoban. Az I. osztályú, magyar hónapos retek még ennél is olcsóbb, a Nagybanin 200 forint alatt van egy csomó, a Tescoban pedig 350 forintot kell érte fizetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pasztinák/Paszternák

A pasztinákat sokan keverik a petrezselyemmel, pedig két teljesen különböző növényről van szó. Egy kétéves növény, az első évben fejlődik ki fogyasztásra alkalmas, fehér húsú gyökere, míg a második évben virágszára és ernyős virágzata. A pasztinák vad alakja Európa-szerte előfordul a réteken. Kilóját 1400 forint körül beszerezhetjük a boltokból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03